Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić na video-konferenciji ministara europskih poslova

Državna tajnica za Europu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na neformalnoj videokonferenciji ministara europskih poslova na kojoj su razmotrena aktualna pitanja na dnevnom redu Vijeća

Državna tajnica za Europu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na neformalnoj videokonferenciji ministara europskih poslova na kojoj su razmotrena aktualna pitanja na dnevnom redu Vijeća.

Vezano za Covid-19 i aktivnosti na razini EU, Komisija je izvijestila o pozitivnoj dinamici ubrzane isporuke cjepiva u drugom kvartalu kao i planovima za daljnje razdoblje 2022-2023. Portugalsko predsjedništvo je izvijestilo o dogovoru postignutom na razini Vijeća o zakonodavnom prijedlogu Komisije o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, te izrazilo nadu da će pregovori s Europskim parlamentom biti okončani do kraja svibnja, kako bi se potvrde počele izdavati prije ljetne sezone. Državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula je važnost osiguravanja dostatnih doza cjepiva, podržavajući ujedno i napore da se na području cijele Unije ojačaju kapaciteti za proizvodnju cjepiva i njihovih različitih sastojaka. Podcrtala je važnost ujednačenih poruka i informacija prema građanima oko sigurnosti i učinkovitosti cjepiva, te izvijestila da Hrvatska intenzivno radi na tehničkim rješenjima za uvođenje digitalnih zelenih potvrda.

Potpredsjednik Komisije Šefčovič izvijestio je o aktualnom stanju odnosa EU-a i Ujedinjene Kraljevine, u kontekstu provedbe Sporazuma o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, uključujući Protokol o Irskoj/Sjevernoj Irskoj. Državna tajnica je izrazila zabrinutost najnovijim incidentima u Sjevernoj Irskoj, naglasivši da je ispravna i puna provedba Protokola najbolji način da se istovremeno očuvaju mir i stabilnost te zaštiti jedinstveno tržište.

Nastavljen je godišnji dijalog o vladavini prava u Uniji,  temeljem nalaza u Godišnjem izvješću Komisije o stanju vladavine prava u EU iz rujna 2020. Ministri su ovom prilikom razmijenili mišljenja o nacionalnim poglavljima za Njemačku, Francusku, Španjolsku, Grčku i Irsku. Dijalog u Vijeću nastavlja se u jesen 2021. razmatranjem sljedećeg Godišnjeg izvješća. Državna tajnica pozdravila je nastavak neformalnog, otvorenog i konstruktivnog dijaloga o vladavini prava u Vijeću kao prigode za razmjenu iskustava i najboljih praksi te važan korak prema jačanju zajedničkog razumijevanja vladavine prava u Uniji. Hrvatska podržava dijalog koji se temelji na načelu transparentnosti i jednakosti postupanja prema svim državama članicama.

Potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica i portugalsko predsjedništvo izvijestili su o pripremama za službeno pokretanje Konferencije o budućnosti Europe 9. svibnja u Strasbourgu. Državna tajnica Metelko-Zgombić pozdravila je jučerašnji početak rada interaktivne višejezične digitalne platforme Komisije, čime se omogućava izravno uključivanje građana u zajedničko promišljanje budućnosti Unije i njenih politika. Ujedno je najavila održavanje uvodnog događaja u Hrvatskoj u svibnju.

Zaključno, portugalsko predsjedništvo izvijestilo je o trenutačnom stanju i budućim koracima vezano za proces proširenja i proces stabilizacije i pridruživanja u cilju održavanja međuvladinih konferencija (sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Srbijom i Crnom Gorom), u kontekstu nove metodologije pristupnih pregovora.



Priopćenja