Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pokrenuta digitalna platforma za Konferenciju o budućnosti Europe

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja pokretanje interaktivne višejezične digitalne platforme Konferencije o budućnosti Europe koja će građankama i građanima širom Unije omogućiti da svojim izravnim doprinosom daju obol u oblikovanju budućnosti europskog pokreta

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja pokretanje interaktivne višejezične digitalne platforme Konferencije o budućnosti Europe koja će građankama i građanima širom Unije omogućiti da svojim izravnim doprinosom daju obol u oblikovanju budućnosti europskog pokreta.

Konferencijom o budućnosti Europe otvara se novi prostor i potiču građanke i građani, posebice mladi, na aktivno sudjelovanje u promišljanju tema i područja interesa za godine pred nama, što u kontekstu pandemije COVID-19 još i više dobiva na značenju.

Na višejezičnoj digitalnoj platformi europske građanke i građani iz različitih dijelova Unije i iz svih  društvenih skupina pozvani su da na jednom mjestu i na svim službenim jezicima EU predlažu i razmjenjuju ideje i rješenja o budućnosti Unije i njezinih politika, organiziraju događanja u sklopu Konferencije i sudjeluju na njima. Na platformi će se objedinjavati sve informacije i aktivnosti vezane uz Konferencije, kao i analizirati prikupljeni podatci.

„Potrebna nam je otvorena i široka rasprava o budućnosti europskog projekta u koju će biti uključene građanke i građani Europe, različiti dionici, naši mladi. Dijalogom i zajedničkim promišljanjima dat ćemo svoj doprinos vizijama, smjeru i rješenjima kojim ćemo krenuti u razdoblju pred nama. Željeli bismo da glas hrvatskih građanki  i građana u tom skupu glasova zauzme značajno mjesto i radit ćemo predano da to potaknemo“, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Digitalnu višejezičnu platformu danas su u Bruxellesu pokrenuli supredsjedatelji Konferencije  o budućnosti Europe triju europskih institucija – portugalska državna tajnica za europske poslove Ana Paula Zacarias u ime Vijeća EU, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i član Europskog parlamenta Guy Verhofstadt.

Konferencija je zajednički pothvat Vijeća Europske unije, Europskog parlamenta i Europske komisije koji, zajedno s državama članicama, u njoj djeluju kao ravnopravni partneri.

Službeno pokretanje Konferencije o budućnosti Europe obilježit će se 9. svibnja, na Dan Europe.



Priopćenja