Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Arapskoj Republici Egipat

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u utorak i srijedu, 30. i 31. ožujka 2021. godine, u službenom posjetu Arapskoj Republici Egipat...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u utorak i srijedu, 30. i 31. ožujka 2021. godine, u službenom posjetu Arapskoj Republici Egipat.

Službeni posjet započeo je susretom s predsjednikom Abdelom Fattahom Al-Sisijem, s kojim je razgovarao o važnosti stabilnosti Bliskom istoku, snaženju gospodarske suradnje i ostalim temama od zajedničkog interesa.

Tijekom službenog posjeta ministar Grlić Radman je održao bilateralni sastanak s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Shoukryjem, na kojem su potvrđeni odlični odnosi dviju zemalja. Razgovarali su o daljnjem jačanju suradnje u raznim područjima od zajedničkog interesa, kao i brojnim vanjskopolitičkim temama, poput situacija na Bliskom istoku i u Južnom susjedstvu, suzbijanju ilegalnih migracija, te odnosima Europske unije i Egipta.

„Što se tiče naše bilateralne suradnje, postoji prostor za daljnje proširenje gospodarske razmjene. Zato su tijekom ovog posjeta s nama predstavnici hrvatske poslovne zajednice, koji su održali sastanke sa svojim egipatskim kolegama. U budućnosti očekujemo više poslova i postizanje sinergije poslovanja između naših zemalja“, rekao je nakon bilateralnog susreta na konferenciji za medije ministar Grlić Radman. Istaknuo je kako se preko Egipta hrvatskim gospodarstvenicima otvara tržište od gotovo milijardu stanovnika.

Kao jedan od zajedničkih ciljeva Hrvatske i Egipta, ministar Grlić Radman je istaknuo održivi turizam. "Obje naše zemlje su dio Sredozemlja te dijele interes za dobrobit ovog područja. Također su zemlje čije bogate povijesti i prirodne ljepote čine turizam važnim dijelom proračunskih prihoda“, naglasio je ministar.

Hrvatska je donirala 100 knjiga za novu prijestolnicu koja će se nalaziti između Kaira i Crvenog mora na istoku, a unutar koje će biti smješten Grad umjetnosti i kulture. Ministar Grlić Radman uručio je knjige koje je doniralo Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Knjige su na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku na temu hrvatske beletristike, književnosti, jezika, povijesti, prirodne baštine i ljepota. "Nadamo se da će donacija pridonijeti jačanju prepoznatljivosti naše povijesne i kulturne baštine, kao i prirodnih znamenitosti", naglasio je ministar na primopredaji donacije.

Ministar Grlić Radman se, također, susreo i s ministrom za energetiku Tarekom El Mollom, s kojim je razgovarao o snaženju suradnje u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.



Priopćenja