Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na 65. zasjedanju Komisije UN-a o položaju žena

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 18. ožujka 2021. godine, u virtualnom formatu, na općoj raspravi 65. zasjedanja Komisije Ujedinjenih naroda o položaju žena, na temu sudjelovanja žena u političkom i javnom životu...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 18. ožujka 2021. godine, u virtualnom formatu, na općoj raspravi 65. zasjedanja Komisije Ujedinjenih naroda o položaju žena, na temu sudjelovanja žena u političkom i javnom životu i eliminacije nasilja, s ciljem ostvarenja ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena i djevojčica.

Predsjedavajući Komisijom Mher Margaryan održao je uvodni govor na otvorenju zasjedanja, nakon čega su uslijedile izjave glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa, predsjednika ECOSOC-a Munira Akrama, predsjednika Opće skupštine UN-a Volkana Bozkira, glavne podtajnice UN-a i izvršne direktorice UN Women Phumzile Mlambo-Ngucka, predsjedavajuće UN-ovim Odborom za uklanjanje svih oblika diskriminacije žena Gladys Acoste Vargas i posebne izvjestiteljice UN-a za nasilje nad ženama njegove uzroke i posljedice Dubravke Šimonović. Izjave su imale i predstavnica civilnog društva Virisila Buadromo i predstavnica mladih Renate Koch Alvarenga.
„Unatoč svim našim naporima, žene su i dalje u nepovoljnom položaju. Izložene su različitim oblicima nasilja i nedovoljno su zastupljene na svim razinama. Suočene su s daljnjim preprekama koje nameće pandemija COVID-19, pa tako primjerice češće gube posao od muškaraca“, rekao je ministar i dodao da se jednakost spolova mora postići zakonima i politikama za uklanjanje diskriminacije i nasilja nad ženama i djevojčicama na svim razinama.

Ministar je istaknuo da je Republika Hrvatska zabilježila značajan porast sudjelovanja žena u političkoj areni - udio zastupnica u Hrvatskom saboru povećao se na 31 % u 2020. godini, žene čine jednu petinu hrvatske Vlade, a udio žena koje predstavljaju Hrvatsku u Europskom parlamentu iznosi 41 %.

„Zahvaljujući provedbi Nacionalnog akcijskog plana provedbe Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325, dosegnuli smo udio s više od 40 % žena u obrambenom sektoru, policiji i obavještajnim agencijama, a više od 60 % diplomata u Hrvatskoj su žene. Kroz promjene u nacionalnom zakonodavstvu poboljšali smo prevenciju, pooštrili kazne i dodatno ojačali zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. Nedavno je Vlada usmjerila 9,2 milijuna eura EU sredstava za uspostavljanje šest novih skloništa za žrtve obiteljskog nasilja“, rekao je ministar.



Priopćenja