Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak ravnatelja za obrambenu politiku i političkih ravnatelja Američko-Jadranske povelje

Ravnatelj Uprave za multilateralu i globalna pitanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova Mato Škrabalo te Dunja Bujan, ispred Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane, predsjedali su sastankom ravnatelja za obrambenu politiku i političkih ravnatelja...

Ravnatelj Uprave za multilateralu i globalna pitanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova Mato Škrabalo te Dunja Bujan, ispred Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane, predsjedali su sastankom ravnatelja za obrambenu politiku i političkih ravnatelja Američko-jadranske povelje koji je održan u četvrtak, 11. ožujka 2021. putem videokonferencije.

Podsjećamo, Republika Hrvatska je preuzela predsjedanje Američko-jadranskom poveljom u 2021. godini nakon Bosne i Hercegovine.

Pored hrvatskih predstavnika, sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstva obrane i vanjskih poslova drugih država članica Povelje (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država) kao i predstavnici država promatrača (Kosova, Slovenije i Srbije).

Prvi ovogodišnji sastanak na visokoj političkoj razini otvorili su hrvatski predstavnici predstavljanjem programa i prioriteta hrvatskog predsjedanja te kalendara aktivnosti koje se planiraju provesti na političkoj i vojnoj razini suradnje.

„Zajedničkim naporima, stvorili smo Američko-jadransku povelju koja je prerasla ne samo u uspješan model regionalne sigurnosne i obrambene suradnje, već i u pokretačku snagu koja daje snažan impuls integraciji svih država članica Povelje u NATO. Iako je COVID-19 pandemija uvelike otežala našu praktičnu suradnju, ovi izazovi predstavljaju dodatni razlog za nastavak i unaprjeđenje zajedničke suradnje kako bi naša regija postala otpornija na sigurnosne ugroze s kojima se svi suočavamo“, naglasila je Dunja Bujan.

U nastavku sastanka, predstavnici ministarstava obrane i vanjskih poslova država Američko-jadranske povelje razmijenili su mišljenja i prijedloge za daljnje unaprjeđenje interoperabilnosti oružnih snaga država članica Povelje, unaprjeđenje suradnje na planu borbe protiv kibernetičkih ugroza kao i mišljenja o važnosti nastavka euroatlantskih procesa na području jugoistočne Europe.

Svi sudionici sastanka naglasili su važnost NATO politike otvorenih vrata kao pokretača reformskih procesa te suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama i transatlantske veze u kreiranju odgovora na komplekse sigurnosne ugroze današnjice, posebice hibridne i kibernetičke prijetnje te dezinformacijske kampanje čija su sve češća meta i države jugoistočne Europe.

Ravnatelj Škrabalo zaključio je da je progresija NATO politike otvorenih vrata i dalje ključna za Zapadni Balkan te sigurnost i stabilnost Euro-atlantskog područja. “To je proces koji bi trebao biti komplementaran proširenju Europske unije. Konačno, projekt europskog ujedinjenja će biti uistinu završen kada uključi i Zapadni Balkan“, naglasio je ravnatelj Škrabalo.

Američko-jadranska povelja je utemeljena 2003. kao partnerska regionalna sigurnosno-obrambena inicijativa čiji je temeljni cilj jačanje multilateralnih odnosa država jugoistočne Europe, s ciljem pune integracije u NATO i EU.



Priopćenja