Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na Vijeću za vanjske poslove EU-a, Vijeću za opće poslove EU-a i Međuvladinoj konferenciji sa Srbijom i Crnom Gorom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovat će u ponedjeljak, 21. lipnja 2021. godine, na sastanku Vijeća za vanjske poslove, dok će u utorak, 22. lipnja 2021. godine, sudjelovati na sastanku Vijeća za opće poslove te na Međuvladinoj konferenciji s Republikom Srbijom i Crnom Gorom.

Na Vijeću za vanjske poslove ministri će raspravljati o Bjelarusu, Iraku te Latinskoj Americi i Karibima. Na marginama Vijeća, ministri će se susresti s predstavnicom bjelaruskih prodemokratskih snaga Sviatlanom Tsikhanouskayom, s kojom će razgovarati o posljednjim događanjima u Bjalarusu. S iračkim ministrom vanjskih poslova Fuadom Husseinom razgovarat će o situaciji u Iraku i regiji te o angažmanu EU-a.

Ministri će se osvrnuti i na druga aktualna događanja i razgovarati, između ostalog, o Rusiji, Turskoj, Bliskoistočnom mirovnom procesu, Sahelu, Etiopiji, Dijalogu Srbije i Kosova te o Libanonu.

Više o sastanku: https://www.consilium.europa.eu/hr/meetings/fac/2021/06/21/.

 

Na Vijeću za opće poslove EU ministri će pripremati sastanak Europskog vijeća koji se održava 24. i 25. lipnja 2021. godine.

Tijekom Vijeća ministri će razmijenit mišljenja i o proširenju te procesu stabilizacije i pridruživanja uoči međuvladinih konferencija sa Srbijom i Crnom Gorom.

Predsjedništvo će obavijestiti ministre o Konferenciji o budućnosti Europe.

Vijeće će održati saslušanja u postupcima po članku 7(1) UEU-a o vladavini prava, a ministri će biti obaviješteni i o odnosima EU-a i Švicarske. Osvrnut će se i na desetogodišnjicu Strategije EU-a za dunavsku regiju, te neke aspekte strateške autonomije EU.

Više o sastanku na: https://www.consilium.europa.eu/hr/meetings/gac/2021/06/22/.