Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman u Portugalu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a (Gymnich)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravit će u srijedu i četvrtak, 26. i 27. svibnja 2021. godine, u Portugalskoj Republici.

Posjet Lisabonu ministar Grlić Radman započet će bilateralnim sastankom s portugalskim ministrom vanjskih poslova Augustom Santosom Silvom.

Drugog dana ministar Grlić Radman sudjeluje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije (Gymnich). Ministri će razgovarati o odnosima EU-a i Afrike, angažmanu EU-a u Istočnom susjedstvu u pogledu neriješenih sukoba te o budućem pristupu indo-pacifičkoj regiji.

Na marginama sastanka ministrima će se pridružiti jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi, s kojim će razgovarati o aktualnoj eskalaciji na Bliskom istoku i izgledima za pokretanje mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca te o jačanju suradnje EU-a s državama Južnog susjedstva.

Neformalni sastanci ministara vanjskih poslova država članica Europske unije održavaju se dva puta godišnje i odvijaju se u državi članici koja predsjeda Vijećem Europske unije. Domaćin je portugalski ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva, a sastankom će predsjedati visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Komisije Josep Borrell.