Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica u službenom posjetu Kini 21.5.2007.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović boravi u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini tijekom kojeg će se susresti s ministrom vanjskih poslova Narodne Republike Kine Yang Jiechi-om, potpredsjednikom Narodne Republike Kine Zeng Qinghongom te drugim visokim kineskim dužnosnicima.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović boravi u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini tijekom kojeg će se susresti s ministrom vanjskih poslova Narodne Republike Kine Yang Jiechi-om, potpredsjednikom Narodne Republike Kine Zeng Qinghongom te drugim visokim kineskim dužnosnicima.

Posjet hrvatskog izaslanstva odvija se u ozračju obilježavanja 15. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine i predstavlja važan korak u daljnjem razvoju i unapređenju prijateljskih i suradničkih odnosa između dviju zemalja.

Tijekom današnjeg dana, ministrica Grabar-Kitarović posjetila je Pekinško Sveučilište za međunarodne odnose Bei Wai gdje se susrela s prof. Hao Ping-om, te profesorima i studentima hrvatskog jezika na najvećem kineskom sveučilišnom središtu za jezične studije na kojem je organizirana stručna nastava za više od 30 svjetskih jezika. Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je Narodna Republika Kina uspostavila katedru za hrvatski jezik, ministrica je posebno pozdravila veliki interes kineskih studenata za učenjem hrvatskog jezika. Obostrano su izražena velika očekivanja od uspostavljene suradnje između Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Kineskog sveučilišta za vanjske poslove, a posebno je istaknuta odluka kineske strane da u okviru bilateralne obrazovne suradnje dodijeli više stipendija kandidatima iz Republike Hrvatske za studije na kineskim visokoškolskim učilištima. Ministrica je također održala predavanje u kojem je evocirala 15 godišnje razdoblje plodne i svestrane bilateralne suradnje između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske, a govorila je i o aktualnom procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO-u), te stanju u području južne i jugoistočne Europe. Nakon predavanja, ministrica se zadržala u dužem prijateljskom razgovoru s voditeljem hrvatske katedre, profesorima, te s 24 kineska studenta koji pohađaju studij hrvatskog jezika na Sveučilištu Bei Wai.

Navečer će ministrica Grabar-Kitarović otvoriti “Tjedan hrvatskog filma 2007”, kulturnu manifestaciju u sklopu koje će se pekinškoj publici predstaviti suvremena hrvatska kinematografija selekcijom od šest recentnih i klasičnih hrvatskih filmskih ostvarenja. Također će nazočiti prijamu kojega u prigodi obilježavanja 15. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa priređuje hrvatski veleposlanik u Narodnoj Republici Kini Boris Velić. Tom prigodom ministrica Grabar-Kitarović uručit će prof. Yang Dazhou odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, koje je ovom istaknutom sveučilišnom djelatniku dodijelio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić za osobit doprinos u razvoju kulturne suradnje izmedju Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.


Ured glasnogovornika



Stranice