Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Svečano otvorena izložba „20 godina članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima“

U Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi 3. listopada je svečano otvorena izložba „20 godina članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima“ uz prigodne govore glavnog direktora Ureda UN u Ženevi Kassyma-Jomarta Tokayeva i Vesne Vuković veleposlanice i stalne predstavnice RH pri UN u Ženevi.

Izložba obuhvaća razdoblje od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 1992. godine, preko potpune integracije hrvatskog teritorija pod jednom od najuspješnijih UN misija – UNTAES, do najznačajnijih hrvatskih postignuća kao što je predsjedanje Gospodarskim i socijalnim vijećem (ECOSOC) 2000-2002 i nestalno članstvo RH u Vijeću sigurnosti 2008-2009, pa sve do najrecentnijih aktivnosti RH u UN.

Ovom prigodom također će biti otkrivena pločica u konferencijskoj dvorani XXIV, uz tapiseriju klasika hrvatske i svjetske naive Ivana Rabuzina, kojom se obilježava donacija Republike Hrvatske Ujedinjenim narodima prigodom 50. godišnjice UN-a. Osim tapiserije, RH je UN-u istom prigodom poklonila i brončanu skulpturu „Njegovateljica ruža“ majstora lirskog oblika Frana Kršinića, koji se nalazi ispred dvorane XXIV.

Ova izložba, izložena u UN-u do 19. listopada, pruža retrospektivni pogled na 20. godina članstva RH u UN, te je prigoda za analizu međusobnih odnosa, kako bi se prepoznale nove mogućnosti za suradnju, kao i daljnju afirmaciju i izgradnju ugleda RH u sustavu UN.



Ostale vijesti