Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Boris Grigić predao vjerodajnice Glavnom tajniku NATO-a Andersu Foghu Rasmussenu

Veleposlanik Boris Grigić u nastupnom je posjetu Glavnom tajniku NATO-a Andersu Foghu Rasmussenu, 3. rujna 2012. godine, predao vjerodajnice te je time preuzeo dužnost Stalnog predstavnika Republike Hrvatske pri Sjevernoatlantskom vijeću.

U kurtoaznom razgovoru Glavni tajnik NATO-a Rasmussen uputio je pohvalu dosadašnjem doprinosu Republike Hrvatske zajedničkim naporima u održavanju i izgradnji mira i sigurnosti u regiji i svijetu. Pri tome se osobito osvrnuo na ulogu Republike Hrvatske u obuci Afganistanskih nacionalnih snaga sigurnosti kao doprinosu dugoročnoj održivosti sigurnosti te zemlje. Također je ukazao i na vrlo cijenjeni doprinos operaciji KFOR na Kosovu u vidu transportnih helikoptera. Općenito je izraženo zadovoljstvo načinom funkcioniranja RH unutar NATO-a i u njegovim aktivnostima. Veleposlanik Grigić istaknuo je značaj proširenja NATO-a na ostale zemlje u regiji i snažan angažman Republike Hrvatske u tom pravcu.

Sjevernoatlantsko vijeće je primarno političko tijelo NATO-a s ovlastima donošenja odluka. Sastoji se od 28 stalnih predstavnika država članica i predstavlja forum za raspravu o pitanjima za koje zemlje NATO-a smatraju da se tiču njihove sigurnosti. Sjevernoatlantsko vijeće donosi sve odluke konsenzusom kao izraz ravnopravnosti i zajedničke volje suverenih država članica.

Ostale vijesti