Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Münchenu obilježio je Dan državnosti

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Münchenu organizirao je 20. lipnja 2012. godine, uz partnerstvo Grada Zadra, tradicionalnu proslavu hrvatskog Dana državnosti.

Ovogodišnja proslava, na kojoj je prisustvovalo oko 420 uzvanika, održana je u dvorani Zaklade Hanns Seidl i bila je posvećena Gradu Zadru. Nazočni su bili predstavnici Bavarske državne kancelarije, državnih ministarstava, zastupnici u Bavarskom parlamentu, članovi konzularnog zbora, predstavnici hrvatskih i bavarskih udruga, poduzetnici, novinari, uglednici, Hrvati iz Bavarske te brojni drugi gosti.

Pozdravnim govorom uzvanicima se obratio generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu Vladimir Duvnjak, podsjetivši na težak put Hrvatske prema samostalnosti, kao i na izazove koji su i danas pred njom. Posebno su istaknuti vrlo dobri odnosi između Hrvatske i Slobodne Države Bavarske, okrunjeni nedavnom četrdesetom obljetnicom postojanja i svečanom sjednicom Stalne hrvatsko-bavarske komisije u Zagrebu. Generalni konzul Duvnjak istaknuo je kako je Komisija motor intenzivne suradnje za brojne projekte između Bavarske i Hrvatske, posebice u području gospodarstva, kulture i školstva. Generalni konzul najavio je radni posjet bavarskog ministra Joachima Herrmanna Hrvatskoj u kolovozu 2012. godine, a za jesen je planiran posjet Prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića Bavarskoj.

Zamjenik gradonačelnika Grada Zadra dr. Dražen Grgurović predstavio je, uz projekciju spotova i filmova, povijesnu i kulturnu baštinu Zadra te prirodne ljepote koje svake godine privlače turiste iz Bavarske, Njemačke i svijeta. Istaknuo je pritom da se Zadar razvio u jedan od sveučilišnih, gospodarskih i duhovnih centara Dalmacije, te je pozvao potencijalne ulagače da investiraju u taj grad dinamičnog razvoja.

GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE HRVATSKE U MÜNCHENU


Ostale vijesti