Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Generalna konzulica u Subotici Ljerka Alajbeg predvodila je izaslanstvo dviju hrvatskih udruga iz Vojvodine koje je primio je Predsjednik Ivo Josipović

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg uručila je, kao posebna izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske, odlikovanje udrugama „Vladimir Nazor“ iz Sombora i „Matija Gubec“ iz Tavankuta te predvodila izaslanstvo dviju hrvatskih udruga iz Vojvodine, koje je 11. lipnja 2012. godine primio je Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Ove je udruge Predsjednik Josipović odlikovao Poveljom Republike Hrvatske za dugogodišnje djelovanje i izniman doprinos u očuvanju hrvatske kulture i tradicije u Vojvodini.

Zahvaljujući Predsjedniku Josipoviću na dodijeljenom odlikovanju, predstavnici udruga i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata istaknuli su osobit značaj priznanja matične domovine hrvatskoj manjini u Vojvodini za očuvanje hrvatskog identiteta, kao i poticaj na veće uvažavanje Hrvata u toj sredini u ostvarivanju svojih prava kao autohtone manjinske zajednice. Generalna konzulica Alajbeg i izaslanstva dviju hrvatskih udruga upoznali su Predsjednika Josipovića s neriješenim problemima s kojima se susreću u području obrazovanja, informiranja i drugih segmenata neostvarenih manjinskih prava.

Predsjednik Josipović izrazio je zadovoljstvo susretom s vojvođanskim Hrvatima, s kojima se imao prigodu sresti i u Vojvodini te naglasio stalnu brigu Republike Hrvatske za Hrvate izvan domovine, što uključuje i posebnu pozornost koju u svom djelovanju diplomatska i konzularna predstavništva Republike Hrvatske posvećuju problematici zaštite manjina i općenito brizi za Hrvate izvan domovine.

Istoga dana u Hrvatskoj matici iseljenika otvorena je izložba radova u tehnici slame, koje su izradile Hrvatice Bunjevke iz Tavankuta. Izložbu su otvorili ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček, generalna konzulica Ljerka Alajbeg, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i predsjednik udruge „Matija Gubec“ Ladislav Suknović.

GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE HRVATSKE U SUBOTICI



Ostale vijesti