Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanstvo RH u Lisabonu sudjelovalo u promidžbi kandidature za uvrštavanje mediteranske prehrane u UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine

Slijedom inicijative da se mediteransku prehranu uvrsti u UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, u Lisabonu je 30. svibnja održana promidžbena manifestacija na kojoj su zajednički nastupila veleposlanstva mediteranskih zemalja koje su nositelji te inicijative – Cipra, Grčke, Italije, Maroka, Španjolske i Hrvatske te predstavnici zemlje domaćina, Portugala.

Navedenima se pridružila i Portugalska zaklada za kardiologiju i njezin tzv. Pokret žena u crvenome.

Nazočnima su se obratili portugalska ministrica poljoprivrede, mora, okoliša i prostornog planiranja Assunção Cristas, kao i zamj. drž. tajnika za zdravlje Fernando Leal da Costa. Na ovaj način su promovirane ključne odlike mediteranske prehrane i njezine jedinstvene značajke uravnotežene i zdrave prehrane, sa visokim nutritivnim vrijednostima, a ujedno čuvarima zdravlja.

Kandidatura mediteranske prehrane za uvrštavanje na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine formalno je podnesena u sjedištu UNESCO-a u Parizu 30. ožujka ove godine. Proces kandidature će biti završen 2013. godine.

Uglednim gostima je prikazan promotivni film sa insertima iz svake od zemalja koje su nositeljice ove kandidature, a na kraju su poslužena tipična mediteranska jela kojima se predstavila svaka od sudionica.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici



Ostale vijesti