Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Povodom 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice, u Vatikanu je održan koncert na kojem su nastupili operni pjevači iz Hrvatske

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, a pod pokroviteljstvom predsjednika Guvernerata Države Vatikanskog Grada kardinala Giuseppea Bertella, u Vatikanu je 25. svibnja 2012. godine održan koncert na kojem su nastupili operni pjevači iz Hrvatske. Koncert je bio posvećen 20. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice.

Koncert je održan u crkvi Svete Marije, Majke obitelji, koja pripada Guverneratu. Osim domaćina, kardinala Bertella, bila su nazočna još dva kardinala te četrdesetak svećenika i redovnika iz Rimske Kurije i iz svih važnijih vjerskih institucija te veleposlanici i diplomati iz tridesetak država.

Poznata sakralna djela Lukačića, Vivaldija, Händela, Mozarta, LLoda, Durantea izveli su sopran Miljenka Grđan, mezzosopran Tihana Herceg, tenor Hrid Matić i bas Ivica Trubić. Orgulje je svirao Gaj Hrid Matić, a harfu Tajana Vukelić Peić. Svi izvođači članovi su Hrvatsko-talijanskog društva „Zajc-Verdi“ koje djeluje već dvadeset godina. Na kraju koncerta izvedena je završna arija iz opere „Nikola Šubić Zrinski“ I. Zajca. Cijeli koncert snimio je Radio Vatikan.

Kardinal Bertello biranim se riječima osvrnuo na koncert te zahvalio Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici na ovoj inicijativi. Veleposlanik Vučak zahvalio je domaćinu na gostoljubivosti kazavši da i na ovaj način Hrvatska želi zahvaliti Svetoj Stolici na ulozi koju je odigrala tijekom hrvatskog osamostaljenja.

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE PRI SVETOJ STOLICI


Ostale vijesti