Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Chicagu organiziran prijem za članove hrvatskog izaslanstva, sudionika NATO summita

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Chicagu, 21. svibnja 2012. godine, neposredno nakon završetka NATO summita, održan je prijem za predsjednika Vlade Zorana Milanovića i hrvatsko izaslanstvo u zgradi „Santa Fe“ u centru grada. Radi se o zaštićenom povijesnom zdanju u vlasništvu Sveučilišta Notre Dame, a u kojemu je i danas sjedište prestižne Čikaške zadužbine za arhitekturu. Zgrada je smještena preko puta Art Instituta, inače naručitelja Meštrovićevih skulptura Kopljanika i Strijelca. Popularno znani kao Američki Indijanci, oni su također smješteni u neposrednoj blizini.

Odabir mjesta prijema simbolički je povezao Chicago i Sveučilište Notre Dame na kojemu je Ivan Meštrović predavao i stvarao do svoje smrti 1962. godine. Tako je ovaj hommageIvanu Meštroviću, u suradnji s muzejom „Snite“ s Notre Dame-a i Atelijerom Meštrović iz Zagreba, obilježio 50-tu obljetnicu smrti hrvatskog, američkog i svjetskog velikana. Za ovu prigodu sveučilišni muzej posudio je skulpturu Mojsija i video zapise o njegovom djelovanju na Notre Dame, a bili su izloženi i foto-panoi Hrvatske te digitalne slike Meštrovićevih djela.

Pored predsjednika Vlade Zorana Milanovića, ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i ministra obrane Kotromanovića, na prijem su nazočili i drugi članovi hrvatskog izaslanstva, kao i čelnici hrvatsko-američkih udruga, dok je NATO predstavljala pomoćnica glavnog tajnika Kolinda Grabar-Kitarović.

Domaćine je zastupao sam gradonačelnik Chicaga Rahm Emanuel s najbližim suradnicima, uključivo i izvršnom direktoricom organizacijskog odbora Lori Healy, te s nekoliko najistaknutijih gradskih vijećnika.

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Chicagu


Ostale vijesti