Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Gordan Bakota otvorio je izložbu hrvatskih Očenaša u glagoljskim rukopisima ,,Budi volja tvoja'' u samostanu Rein kraj Graza

Veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Gordan Bakota otvorio je 15. svibnja 2012. godine izložbu ,,…Budi volja tvoja…“, u prostorijama cistercitskog samostana Rein kraj Graza. Izložbu, u okviru koje su izloženi faksimili hrvatskih Očenaša u glagoljskim rukopisima 14. i 15. stoljeća, organizirali su Katedra čakavskog zbora općine Mošćenička Draga, Općina i Turistička zajednica Mošćeničke Drage te samostan Rein.

Autorica izloženih ilustracija je Vjera Reiser, a nastale su u okviru rada na knjizi ,,…Budi volja tvoja…“, u kojoj su objavljene transkripcije tekstova Očenaša iz hrvatskih glagoljskih misala 14. i 15. stoljeća. Navedenu knjigu, objavljenu 2003. godine, priredila je akademkinja Anica Nazor.

Uz veleposlanika Bakotu, uzvanicima su se obratili biskup Graza dr. Egon Kapellari, opat samostana Rein Christian Feurstein, riječki nadbiskup dr. Ivan Devčić, gradonačelnik Mošćeničke Drage dr. Ratko Salamon te Alja Čenić, u ime Katedre čakavskog zbora općine Mošćenička Draga.

Uz navedenu izložbu, u samostanu Rein izložene su slike Parka prirode Učka i Kvarnera, čiji su autori umjetnici iz umjetničke kolonije „Slikari iz nacionalnih parkova“. Glazbeni okvir otvorenju izložbe dala je opatijska grupa 4'33' svojom izvedbom glagoljskih napjeva.

Samostan Rein osnovan je 1129. godine i najstariji je aktivni cistercitski samostan na svijetu. Izložbe su otvorene do 28. svibnja 2012. godine.

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U REPUBLICI AUSTRIJI


Ostale vijesti