Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik RH u Belgiji Boris Grigić odžao predavanje o hrvatskom putu prema članstvu u EU

Veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Boris Grigić održao je 14. ožujka 2012. godine, na Institutu za europske studije Katoličkog sveučilišta Louvain (l'Université catholique de Louvain) u Louvain-La-Neuve, izlaganje o hrvatskom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Osim veleposlanika Borisa Grigića na seminaru pod nazivom „Hrvatska uskoro 28 članica Europske unije, Srbija na putu prema članstvu: strategija integracije zapadnog Balkana u Europsku uniju – hoće li uspjeti?“, sudjelovao je i veleposlanik Republike Srbije Radomir Diklić. Izlaganje dvojice veleposlanika i raspravu koja je uslijedila moderirao je prof. Bernard Snoy, koji je kao bivši direktor Working Table II Stability Pact for South Eastern Europe dobar poznavatelj regije jugoistočne Europe.

Veleposlanik Grigić okupljenim je studentima i profesorima prezentirao tijek i dinamiku hrvatskoga puta integracije u Europsku uniju. Referirajući se na intrigantni naslov ovoga seminara, rekao je kako je EU strategija integracija već uspjela, a Hrvatska, koja je od svoga osamostaljenja imala za strateški cilj ulazak u članstvo EU, najbolji je primjer toga.

U svom izlaganju veleposlanik Grigić nazočne je također informirao o hrvatskom pristupnom procesu, koji je bio vrlo zahtijevan i puno složeniji nego što su ga imale države u prethodnom valu priključenja. Napomenuo je pritom kako su pregovori za Hrvatsku bili kvalitativno jednako važni kao i samo pristupanje, budući da su hrvatsko društvo i institucije, tijekom ovog šestogodišnjeg procesa bili u stalnim reformama, u svakom pogledu potrebnim Hrvatskoj. Veleposlanik je izvijestio i o recentnom stanju dinamike ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora od strane država članica Europske unije.

Poručio je također kako će Hrvatska svoje stečeno iskustvo i dobru praksu iz pristupnih pregovora s podijeliti, kao što već i čini, i s drugim državama iz regije jugoistočne Europe, koje aspiriraju za članstvom u Europskoj uniji.

Veleposlanik Srbije Diklić čestitao je Hrvatskoj na velikom uspjehu koji je ostvarila završetkom pregovora, te izrazio nadu da će i ostale države regije uskoro biti na putu koji je Hrvatska uspješno privela kraju.

Prof. Bernard Snoy zahvalio se veleposlanicima na sudjelovanju na seminaru, kazavši kako je Hrvatska svojim uspješnim završetkom pregovora s Europskom unijom primjer i inspiracija susjednim državama u regiji u daljnjim reformskim procesima.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji


Ostale vijesti