Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Od 5. do 8. ožujka 2012. godine, u radnoj posjeti Adelaideu i Melbourne boravila je veleposlanica Australije u Zagrebu Beverly Mercer

U organizaciji australskog Ministarstva vanjskih poslova i trgovine i generalnog konzulata Republike Hrvatske u Melbourneu, od 5. do 8. ožujka 2012. godine, u radnoj posjeti Adelaideu i Melbourne boravila je veleposlanica Australije u Zagrebu Beverly Mercer.

Uz sastanke s predstavnicima Hrvata južne Australije u Adelaide, veleposlanica Mercer održala je i niz sastanaka u Melbourneu, kojima je bio nazočan i generalni konzul Republike Hrvatske u Melbourneu Antun Babić.

U Melbourneu je održala sastanke s predstavnicima sveučilišta Melbourne i Deaken, a na njima se razgovaralo o namjerama i konkretnim prijedlozima za proširenje suradnje između akademskih institucija u Hrvatskoj i Australiji, kao i na individualnoj razini predavača.

U suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Melbourneu je organiziran susret skupine članova druge i treće generacije visoko obrazovanih hrvatskih iseljenika, te uspješnih poduzetnika. Nazočni su bili i predstavnici hrvatskih iseljeničkih organizacija, kao što je HSK za Australiju, HKD „Lado“ iz Geelonga, Udruga hrvatskih učitelja u Viktoriji, predstavnici hrvatskih socijalnih i sportskih klubova, te medija hrvatske zajednice u Australiji.

Generalni konzul Antun Babić istaknuo je važnost pokretanja ovog novog načina okupljanja hrvatskih iseljenika u Viktoriji, što predstavlja dodanu vrijednost u radu i životu hrvatske zajednice u Australiji. Kazao je pritom kako druga i treća generacija hrvatskih iseljenika ima povijesnu šansu da odigra ključnu ulogu u izgradnji mostova između Hrvatske i Australije na brojnim područjima, a posebno u gospodarstvu, trgovini, obrazovanju i kulturi. Generalni konzul Babić pozvao je i na veće angažiranje članova druge i treće generacije hrvatskih iseljenika u australskoj politici, gdje se donose i najvažnije odluke.

Imajući u vidu da je hrvatska iseljenička zajednica gotovo jedina veća i značajnija etnička zajednica u Australiji, koja nema svoju poslovnu ili trgovačku komoru, generalni konzul Babić pokrenuo je inicijativu za osnivanje Australsko-hrvatske poslovne udruge. Za tu svrhu organizirat će i predavanja predsjednika uspješnih lokalnih gospodarskih udruga i komora, kao što je Australsko-izraelska poslovna komora, Australsko-njemačka poslovna komora i Australsko-libanonska poslovna komora.

Veleposlanica Mercer izrazila je optimizam i uvjerenje u dobar nastavak razvoja bilateralnih odnosa, kao i dobre uvjete za razvoj Hrvatske u modernu i gospodarski prosperitetnu državu. Dio svog izlaganja veleposlanica je posvetila i članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, ocijenivši to kao posebno važan put prema još većoj modernizaciji sveukupnog hrvatskog društva. Govoreći o australsko-hrvatskim trgovinskim i gospodarskim odnosima, ukazala je na činjenicu da Australija ima vrlo usku i razgranatu suradnju s EU na svim područjima, pa se s pravom očekuje značajno proširenje bilateralne suradnje između Australije i Hrvatske nakon 1. srpnja 2013. godine.

Generalni konzulat RH u Melbourneu


Ostale vijesti