Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanica Martinec održala predavanje studentima o hrvatskom putu u Europsku uniju

Na poziv prof. Takako Ueta s tokijskog International Christian University (ICU), veleposlanica Martinec je na ovom sveučilištu u četvrtak, 9. veljače 2012. godine, održala predavanje studentima o hrvatskom putu u Europsku uniju.

ICU je sveučilište osnovano prije 60 godina, koje u Japanu uživa visok rejting. Prof. Ueta trenutno je predavačica na odsjeku za politiku i međunarodne odnose ICU-a, a u svojoj karijeri bila je i veleposlanica i zamjenica šefa Misije Japana pri Europskoj uniji.

U uvodnom dijelu izlaganja veleposlanica Martinec predstavila je neke od najvažnijih trenutaka u povijesti ujedinjene Europe, uz kratak pregled najvažnijih dokumenata - od „osnivačkih“ do posljednjeg Lisabonskog ugovora. Također je ukratko opisala proces proširenja današnje EU, koji se kroz šest faza odvijao od 1973. do hrvatskog priključenja 2013.godine.

Što se tiče hrvatskog euro-integracijskog puta, veleposlanica Martinec je govorila o osnovnim fazama i najvažnijim trenucima procesa pregovora o članstvu Hrvatske. Prikazala je glavne aktere hrvatske pregovaračke strukture, njihove zadaće i obveze, kao i ulogu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. U osnovnim crtama predstavljen je i sadržaj Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Uniji.

Zaključno veleposlanica Martinec je govorila o glavnim očekivanim prednostima hrvatskog stjecanja punopravnog članstva u Uniji, ali i o nekima od najčešćih dvojbi koje se javljaju kod dijela hrvatskih građana glede ulaska u Uniju.

Nakon izlaganja, studenti su svojim pitanjima iz područja hrvatske recentne povijesti i trenutne gospodarske situacije u Hrvatskoj i Europi potaknuli zanimljivu raspravu i pokazali kako dio njih itekako prati zbivanja u za Japan dalekoj jugoistočnoj Europi.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Japanu

Ostale vijesti