Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu dr. Drago Štambuk posjetio je u siječnju 2012. godine Federalno sveučilište Rio de Janeira

Veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu dr. Drago Štambuk posjetio je u siječnju 2012. godine Federalno sveučilište Rio de Janeira (UFRJ), gdje se sastao s vice rektorom prof. dr Antoniom Ledom, direktorom zaduženim za međunarodnu suradnju dr. Geraldom Nunezom te ravnateljicom Odjela za jezike prof. dr Eleonorom Ziller.

Federalnih sveučilišta u Brazilu ima 59, financira ih država, a UFRJ prvo je takvo sveučilište osnovano 1920. godine i danas broji 50 000 studenata.

Veleposlanik Štambuk dogovorio je potpisivanje naknadno usuglašenog ugovora o suradnji sa Zagrebačkim sveučilištem, a koji se u prvotnom prijedlogu nalazi na internetskoj stranici Federalnog sveučilišta Rio de Janeirawww.scri.ufrj.br. Hrvatska strana treba nadopuniti ili izmijeniti navedeni prvotni prijedlog sa spomenute stranice i poslati ga brazilskoj strani, nakon čega će se održati sastanak u Riju ili u Zagrebu. Dr. Nunez stavio je naglasak na brazilski projekt Ciencia sem frontiera (Znanost bez granica), tako da se u studentsku razmjenu za brazilske studente  na listu stavi i Zagrebačko sveučilište.

Veleposlanik Štambuk održao je i sastanak s vlasnikom turističke agencije PlantelHenrique Jaimovichem i predsjednicom Instituta za dijalog Marie Annick Mercier, o mogućnostima predstavljanja i promicanja hrvatske turističke ponude.

Sastao se i s malom hrvatskom zajednicom u Riju, kod obitelji podrijetlom iz Zagreba (Gainsbury, Walter i Rochelle). Raspravili su detalje oko utemeljenja Društva prijatelja Hrvatske, a nazočni s brazilske strane bili su supruga poznatoga političara Maria da Consolacao Collor, sveučilišni profesor brazilske literature Neil Besner i drugi. Veleposlanik se sastao i s predsjednikom za Latinsku Ameriku naftne tvrtke Swift Damirom Tomčićem, koji će biti jedan od utemeljitelja spomenutog Društva, te sa skupinom visokih pomorskih časnika, na čelu s kapetanom Karmenom Mišetićem i prvim časnikom Konradom Kostanićem.

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U SAVEZNOJ REPUBLICI BRAZIL



Ostale vijesti