Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Budimpešti s predstavom „Leda” Miroslava Krleže nastupilo Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka

Uz organizacijsku potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske i Odjela za kulturu u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, u Budimpešti je u kazalištu Új Színház 20. prosinca 2011. godine s predstavom „Leda” Miroslava Krleže nastupilo Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka. Ovo je posljednji u nizu brojnih događaja kojima je u Budimpešti obilježena 100. obljetnica smrti hrvatskog književnika Miroslava Krleže.

Nazočni su bili veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti Ivan Bandić, zamjenik premijera i ministar javne uprave i pravosuđa Republike Mađarske dr. Tibor Navracsics, državni tajnik za kulturu Géza Szőcs, gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo i predstavnici Grada Osijeka, XIII. okruga Budimpešte, s kojim Osijek ima partnerske odnose, predstavnici diplomatskog zbora, ugledni mađarski kulturni djelatnici, pripadnici hrvatske zajednice. Na predstavi su također prisustvovali i brojni mađarski kazališni djelatnici, kao i predstavnici Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Narodnog pozorišta u Beogradu, koji će narednih dana nastupiti na Festivalu kazališta susjednih država u Új Színházu.

Istoga je dana veleposlanik Bandić s gradonačelnikom Osijeka Krešimirom Bubalom i intendantom Hrvatskog narodnog kazališta Osijek Božidarom Šnajderom položio vijence kod spomenika Miroslava Krleže, koji je u lipnju ove godine postavljen u parku Ludovika. Uz predstavnike Veleposlanstva Republike Hrvatske, polaganju vijenaca prisustvovali su predstavnici Ministarstva nacionalnih resursa Republike Mađarske, Grada Budimpešte, Grada Osijeka, Hrvatskog narodnog kazališta Osijek i kazališta Új Színház.

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U REPUBLICI MAĐARSKOJ


Ostale vijesti