Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanstvo RH u Bruxellesu je četvrtak, 17. studenoga 2011. godine, u suradnji s Narodnim sveučilištem iz Dubrave organiziralo svečanu donaciju kompleta hrvatske inovativne tambure „Licitarsko srce“ Muzeju instrumenata u Bruxellesu

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bruxellesu je četvrtak, 17. studenoga 2011. godine, u suradnji s Narodnim sveučilištem iz Dubrave organiziralo svečanu donaciju kompleta hrvatske inovativne tambure „Licitarsko srce“ Muzeju instrumenata u Bruxellesu. Sam čin donacije popraćen je prigodnim tamburaškim koncertom.

Na događaju u Muzeju instrumenata okupilo se više od sto pedeset uzvanika, među kojima su bili predstavnici diplomatskog zbora, prijatelji Muzeja muzičkih instrumenata i drugi uzvanici iz belgijskih institucija i hrvatske dijaspore.

Veleposlanik Boris Grigić je u svome obraćanju nazočnima izrazio zadovoljstvo što je ovaj vrijedni projekt suradnje, o kojem je bilo riječi i tijekom lipanjskog posjeta muzeju predsjednika Josipovića, okrunjen darovnicom Narodnog sveučilišta Dubrava Muzeju instrumenta u Bruxellesu. Činom donacije komplet hrvatskih inovativnih tamburica „Licitarsko srce“, svojom će posebnošću i inovativnom akustičkom kvalitetom postati dijelom zajedničke europske kulturne glazbene baštine koja se čuva u Muzeju instrumenata.

Potom je Michel Draguet, generalni direktor Royal Museums of Art and History u Bruxellesu, kojem pripada i Muzej instrumenata, zahvalio veleposlaniku Grigiću i Ivici Rubiću, ravnatelju Narodnog sveučilišta Dubrava na vrijednoj donaciji, koja će obogatiti fundus Odjela europskih tradicijskih instrumenata muzeja, rekavši da je ovo još jedan primjer kako glazba spaja.

Sam čin darivanja i predaje kompleta tamburica realiziran je nakon prigodnog koncerta koji su izveli mladi tamburaši članovi KUD Ivan Goran Kovačić, pod glazbenim vodstvom Marijana Pleše. Etnomuzikolog Joško Čaleta uvodno je upoznao nazočne s kratkom poviješću tambure kao hrvatskog tradicijskog glazbala, te s inovacijskim kompletom od šest tambura „Licitarsko srce“ graditelja Marijana Novaka. Inovacijska tambura graditelja Marijana Novaka, zbog svojih je akustičkih inovacija 2002. godine nagrađena srebrnom medaljom na Izložbi inovacija i novih tehnologija Eureka u Bruxellesu. Graditelj Novak je u želji za pronalaženjem originalnog i prepoznatljivog oblika hrvatske tambure, koji bi simbolički predstavljao nešto tipično hrvatsko, inspiraciju pronašao u najpoznatijem tradicijskom hrvatskom suveniru – licitarskom srcu. Komplet tambura „Licitarsko srce sastoji se od šest tambura, od najmanje bisernice do velikog basa.

U koncertnoj dvorani Muzeja instrumenata posjetitelji su mogli uživati u virtuoznom muziciranju mladih tamburaša, koji su glazbenim napjevima portretirali hrvatske regije, u rasponu od splitskih gradskih plesova, preko zagorskih, sjetnih međimurskih motiva do romantičnih korčulanskih napjeva.

Nakon koncerta Ivica Rubić, ravnatelj Narodnog sveučilišta Dubrava i Michel Draguet, generalni direktor Royal Museums of Art and History obavili su službeni čin donacije potpisivanjem primopredaje instrumenata. Potom je naročito nadahnuto o projektu donacije „Licitarska srce “ govorio Wim Bosmans, voditelj Odjela europskih tradicijskih instrumenata u muzeju. Između ostaloga Bosmans je rekao da će tamburaški komplet „Licitarsko srce“ osim što će postati trajnim dijelom zbirke europskih tradicijskih instrumenata, biti dostupan i u online sustavu Musical Instruments Museum Online koji je dio Europeane, projekta koji je Europska komisija pokrenula 2008. godine s ciljem da europsku kulturnu baštinu učini dostupnom javnosti.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Belgiji


Ostale vijesti