Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik dr. Drago Štambuk boravio je u službenom posjetu brazilskoj saveznoj državi São Paulo

Veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu dr. Drago Štambuk boravio je u službenom posjetu brazilskoj saveznoj državi São Paulo od 8. do 12. prosinca 2011 godine.

Tijekom službenog posjeta brazilskoj saveznoj državi São Paulo veleposlanik Štambuk nazočio je 8. prosinca na Svjetskom rukometnom prvenstvu za žene utakmici Hrvatska – Švedska u São Bernardu, blizu São Paula, zajedno s predsjednikom Svjetske rukometne federacije Hassanom Mustafom. Nakon pobjede hrvatske vrste veleposlanik Štambuk i predsjednik IHF-a Mustafa priredili su prijem za hrvatske rukometašice i njihovo vodstvo. Veleposlanik je čestitao reprezentativkama na izvrsnoj igri i zaželio im daljnje uspjehe.

U Croatia Sacra Paulistana (CSP), u nedjelju, 11. prosinca 2011. godine, nakon Svete mise, hrvatska zajednica iz São Paula priredila je božićni ručak na kojemu su, uz veleposlanika, kao gosti sudjelovala hrvatska rukometna reprezentacija. Veleposlanik je u prigodnom obraćanju čestitao Božić i Novu godinu svim nazočnima, a rukometašicama je uputio riječi podrške i ohrabrenja kazavši kako moraju imati povjerenja u svoje mogućnosti, te kako cijela Hrvatska stoji iza njih i raduje se njihovim uspjesima.

Za uzvrat hrvatske rukometašice na pozornici dvorane CSP-a oduševile su oko 200 brazilskih Hrvata svojom izvrsnom á capela izvedbom Lijepe naše, kojoj se uz veleposlanika pridružilo i vodstvo reprezentacije, izbornik Vladimir Canjuga i potpredsjednik Rukometnog saveza Ozren Matijašević.

Veleposlanik Štambuk sastao se istog dana u guvernerovoj palači s guvernerovim specijalnim savjetnikom za međunarodne odnose i investicije Rodrigom Tavaresom gdje su u jednosatnom razgovoru raspravili mogućnosti suradnje Republike Hrvatske i savezne brazilske države Sao Paulo, osobito na polju brodogradnje, turizma, kulture, znanosti i obrazovanja.

Veleposlanik se sastao i sa značajnim hrvatskim filozofom Željkom Loparićem, umirovljenim profesorom brojnih brazilskih sveučilišta, autorom niza knjiga na portugalskom.

Posljednjeg dana vlp Štambuk sastao se u skupštini savezne države São Paulo s njenim predsjednikom Itamarom Borgesom koji je pokazao iznimnu spremnost za suradnju s Republikom Hrvatskom u brojnim područjima.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Brazilu


Ostale vijesti