Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak predao je vjerodajnice Velikom Meštru Suverenog Malteškog reda fra' Andrewu Festingu

Veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak predao je u petak, 25. studenog 2011. godine, vjerodajnice Velikom Meštru Suverenog Malteškog reda fra' Andrewu Festingu.

Prilikom predaje vjerodajnica u sjedištu Malteškog reda u Rimu, veleposlanik Vučak je u svom nastupnom govoru podsjetio na duge veze između hrvatskog naroda i Malteškog reda, te zahvalio na humanitarnoj i drugoj pomoći koju je Malteški red pružio Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. Predložio je održavanje jedne kulturne manifestacije u Hrvatskoj na kojoj bi Malteški red predstavio svoju tradiciju i mnogobrojne aktivnosti koje u Hrvatskoj nisu dobro poznate. Republika Hrvatska i Malteški red uspostavili su diplomatske odnose prije 19 godina na razini veleposlanika. Ovom prigodom, veleposlanik Vučak također je predložio da se prilikom obilježavanja 20. obljetnice diplomatskih odnosa, u prosincu 2012. godine, izda zajednička poštanska marka s likom bana Petra Berislavića koji je bio pripadnik Malteškog reda i prior Reda u Hrvatskoj sa sjedištem u Vrani početkom 16. stoljeća.

Princ i Veliki Meštar Malteškog reda fra' Andrew Festing prisjetio se svojih posjeta Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, svojeg prvog službenog posjeta Hrvatskoj 2008. godine, kao i posjeta predsjednika Ive Josipovića Malteškom redu u listopadu 2010. godine. Sa zadovoljstvom je prihvatio ideju o prezentaciji Malteškog reda u Hrvatskoj, s obzirom na interes da se u Hrvatskoj utemelji Nacionalno udruženje malteških vitezova koje bi omogućilo bolju suradnju i snažniju prisutnost ovoga Reda u Hrvatskoj. Isto tako, podržao je izdanje zajedničke poštanske marke s likom bana Berislavića čija je 490. obljetnica smrti obilježena u Hrvatskoj ove godine.

VELEPOSLANISTVO REPUBLIKE HRVATSKE PRI SVETOJ STOLICI


Ostale vijesti