Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanica Mira Martinec posjetila je gradilište u japanskom gradu Tokamachi na kojem se gradi objekt „Hrvatska kuća“

Veleposlanica Republike Hrvatske u Japanu Mira Martinec posjetila je 16. studenoga 2011. godine, zajedno s gradonačelnikom grada Tokamachija Joshifumy Sekiguchijem, hrvatskim arhitektima Vinkom Penezićem i Krešimirom Roginom, te dužnosnicima grada Tokamachija, gradilište na kojem se gradi objekt „Hrvatska kuća“.

Idejni projekt i nacrte objekta koji se u gradu Tokamachi gradi uz veliko nogometno igralište na kojem se 2002. godine održavalo svjetsko prvenstvo u nogometu, a na kojem su se pripremali hrvatski nogometni reprezentativci, izradili su hrvatski arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina. Ovaj sportski događaj rezultirao je održavanjem godišnjeg nogometnog natjecanja pod nazivom „Croatian Cup“ i doveo do nastanka ideje o gradnji „Hrvatske kuće“ uz nogometno igralište. Otvorenje „Hrvatske kuće“ očekuje se u ljeto 2012. godine. Objekt se sastoji od sportskog dijela, klupskog objekta namijenjenog raznim društvenim manifestacijama, te simboličkog dijela - svjetionika prijateljstva - paviljona u kojem će se odvijati kulturna razmjena između dvije zemlje.

Hrvatski arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina održali su i predavanje na Tokyo City University, gdje su predstavili svoj projekt „Hrvatska kuća“ te svoje najnovije radove u Hrvatskoj.

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U JAPANU


Ostale vijesti