Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Melbourneu posjetio je predsjednik Vijeća židovske zajednice u Viktoriji, John Searle.

Na poziv generalnog konzula mr.sc. Antuna Babića, u petak 22. srpnja 2011. godine Generalni konzulat Republike Hrvatske u Melbourneu posjetio je predsjednik Vijeća židovske zajednice u Viktoriji, John Searle.

Dolazak Johna Searlea, vrlo utjecajnog odvjetnika u Melbourneu, u službeni posjet Generalnom konzulatu nastavak je međusobne inicijative i suradnje između generalnog konzula Babića i najviših predstavnika židovske zajednice u Viktoriji, s ciljem boljeg upoznavanja i uspostavljanja kontakta između hrvatske i židovske iseljeničke zajednice u Viktoriji.

Generalni konzul Babić zahvalio se predsjedniku Vijeća zajednice u Viktoriji na dolasku u povijesni posjet Generalnom konzulatu Republike Hrvatske, kao i na toploj čestitici koju je u povodu proslave 20. obljetnice proglašenja samostalne hrvatske države, održanoj u parlamentu u Melbourneu 24. lipnja 2011. godine, uputio hrvatskoj zajednici u Viktoriji i Vladi Republike Hrvatske.

U dužem i otvorenom razgovoru Antun Babić i John Searle izrazili su zadovoljstvo zbog sve uspješnijeg razvoja bilateralnih odnosa između Izraela i Republike Hrvatske na brojnim područjima, od politike do gospodarstva, kulture itd. U tom je kontekstu dotaknuta i nedavna službena posjeta predsjednika izraelskog Knesseta, Reuvena Rivlina, Saboru Republike Hrvatske u Zagrebu. Bilo je govora i o zajedničkom projektu Veleposlanstva Izraela u Zagrebu i Grada Novalje na Pagu, kojim će se, od 27. srpnja do 6. kolovoza 2011. godine, građanima Novalje, brojnim turistima, ali i široj hrvatskoj javnosti kroz glazbu, film, umjetnost i gastronomiju predstaviti suveremni Izrael. Taj je projekt oduševio članove židovske zajednice u Viktoriji. Babić i Searle i ovom su prigodom razgovarali o organizaciji prvog neformalnog susreta između nekoliko predstavnika hrvatske i židovske iseljeničke zajednice u Viktoriji na kojem bi se, kroz neformalno druženje, razmijenile ideje i prijedlozi o budućoj konkretnijoj suradnji dviju zajednica.

Na kraju susreta dogovoreno je da će obje strane izdati posebno priopćenje za medije o službenom posjetu predsjednika Vijeća židovske zajednice u Viktoriji Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Melbourneu.

mr. sc. Ante Babić
generalni konzul


Ostale vijesti