Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Generalni konzulat u Chicagu posjetio je Srđan Nađ, dobitnik druge nagrade na ovogodišnjem natjecanju za »Burnhamovu nagradu«

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Chicagu posjetio je u petak, 8. srpnja 2011. godine Srđan Nađ, dobitnik druge nagrade na ovogodišnjem natjecanju za »Burnhamovu nagradu«.

Radi se o vrhunskoj američkoj nagradi koju je 1979. utemeljio Chicago Architectural Club. Daniela Burnhama, autora urbanističkog plana Chicaga iz 1909., smatra se urbanističkim ocem suvremenog Chicaga. Nagrada se dodjeljuje dvogodišnje, otvorena je za natjecatelje diljem svijeta ali ima fokus na rješavanju arhitektonskih i urbanističkih problema Chicaga.

Ove godine zadatak se odnosio na iznalaženje idejnog rješenja za dio poznatog sajamskog prostora McCormick Place East. Sagrađen na parkovnoj površini, koja je po planu Daniela Burnhama iz 1909. trebala biti »zauvjek otvorena, čista i slobodna«, McCormick Place East arhitekta Gene Summera stoji kao moćan i elegantan rezultat istraživanja istinskih preokupacija modernizma. Objekt je sagrađen 1971. na mjestu prijašnjeg velesajamskog paviljona koji je izgorio u požaru. Za razliku od prijašnjeg objekta, koji se nije isticao po arhitektonskoj vrijednosti, arhitekt Gene Summer koristi iskustva i rješenja arhitekta Mies van der Rohe-a. Tako zasnovan objekt predstavlja realizaciju modernističkih sanja o nadsvođenom prostoru s minimalnim potporama. Sadašnji vlasnik nekretnine The Metropolitan Pier and Exposition Authority nije u stanju uložiti potrebnih $150 milijuna dolara za potrebe obnove i posuvremenjavanja. Tvrde da i kad bi se u cijelosti obnovio, objekt ne bi bio financijski isplativ zbog svojih dimenzija i prostora koje nudi, a koji ne odgovaraju današnjim zahtjevima za organiziranje velesajamskih priredbi.

Natječaj je bio otvoren za sve koji imaju viziju što bi McCormick Place East mogao postati: studente, dizajnere, arhitekte, urbaniste i krajobrazne arhitekte. Deveteročlani žiri dodjelio je u travnju tri nagrade i sedam priznanja. Zanimljivo je da se žiri, po rječima poznatog arhitektonskog kritičara Blaira Kamina, teško odlučio između prvog i drugog mjesta; prvonagradeni rad daje poetičan odgovor na zadani problem, dok je Nađov vrlo pragmatičan prijedlog izgradnje Obamine predsjedničke knjižnice i velikog parka s drugim sadržajima potpuna suprotnost.

O kakvom se uspjehu radi govori i činjenica da je jedna od pet najvećih arhitektonskih tvrtki u Chicagu dobila tek jedno od sedam priznanja.

dr. Jelena Grčić Polić
Generalna konzulica


Ostale vijesti