Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Proslava Dana državnosti u organizaciji Generalnog konzulata u Münchenu

Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske održana je u utorak, 5. srpnja 2011. godine svečanim prijmom za oko 450 gostiju u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Münchenu.

Uz hrvatske državljane, u velikom broju odazvali su se predstavnici bavarskog javnog, političkog, gospodarskog i vjerskog života, zastupnici parlamenta, brojni članovi diplomatskog zbora, istaknuti hrvatski poduzetnici, liječnici, predstavnici kulturnih i športskih udruga, hrvatskih katoličkih misija iz cijele Bavarske i predstavnici medija. Uz državnu ministricu u Bavarskoj kancelariji Emiliju Müller, prijemu je nazočio i Christian Schmidt, državni tajnik ministra obrane Savezne Republike Njemačke.

Karlovačku županiju i Karlovac predstavljali su karlovački župan, gradonačelnik Karlovca, Damir Jelić, predstavnici županijske skupštine, turističke zajednice, hrvatske gospodarske komore i dr.

Na početku svog govora, generalni konzul Republike Hrvatkse u Münchenu, Vladimir Duvnjak pozvao je nazočne na odavanje počasti minutom šutnje nedavno preminulom velikom prijatelju Hrvatske, Dr. Otto von Habsburgu. Generalni konzul Duvnjak naglasio je važnost 20. godišnjice hrvatske neovisnosti, zadovoljstvo zbog ostvarenih strateških ciljeva, završetka pristupnih pregovora s Europskom unijom. Naglasio je vrlo dobre gospodarske odnose između Hrvatske i Bavarske i omiljenost Hrvatske kao turističke destinacije za bavarske turiste. Spomenuo je dostignuća istaknutih Hrvata u Bavarskoj i njihovu dobru integriranost u društvu. Buduće članstvo u Europskoj Uniji, naglasio je novim motom Hrvatske vlade: Tu pripadamo.

Ministrica za savezne i europske poslove Emilia Müller, u ime Bavarske vlade čestitala je generalnom konzulu i svim hrvatskim građanima Dan državnosti i 20. obljetnicu hrvatske neovisnosti. Izrazila je ponos što je upravo Njemačka među prvima podržala hrvatsku neovisnost, a tijekom dugog puta hrvatskih pristupnih pregovora, poticala je i podupirala hrvatske reforme koje će je približiti europskim standardima i vrijednostima.

Vladimir Duvnjak
Generalni konzul


Ostale vijesti