Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Melbourneu i hrvatskih iseljenika u Viktoriji, Južnoj Australiji i Tasmaniji, u Melbourneu je obilježena 20. obljetnica proglašenja državne samostalnosti Republike Hrvatske

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Melbourneu i hrvatskih iseljenika u Viktoriji, Južnoj Australiji i Tasmaniji, u Melbourneu je obilježena 20. obljetnica proglašenja državne samostalnosti Republike Hrvatske

U petak, 24. lipnja, u Kraljičinoj dvorani u Parlamentu Viktorije u Melbourneu održan je svečani prijem na kojem je nazočilo 400 visokih uglednika iz svih segmenata australskog društva i hrvatske iseljeničke zajednice. Uz premijera Vlade Viktorije Ted Baillieua, predsjednika Parlamenta Kena Smitha i veliki broj ministara, članova parlamenta, konzularnog zbora, poslovnih ljudi, znanstvenika, članova akademske zajednice, poznatih umjetnika i športaša, čelnika australskih veterana i najviših predstavnika različitih vjerskih zajednica, na prijem su se odazvali i predstavnici svih hrvatskih iseljeničkih organizacija iz Viktorije, Južne Australije i Tasmanije.

Prijem u Parlamentu uveličali su i veterani Domovinskog rata, umirovljeni časnici Hrvatske vojske, brigadir Krešimir Pavelić i pukovnik Bruno Čavić, iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske. Posebno velik odaziv bio je od strane članova druge generacije hrvatskih iseljenika koji zauzimaju vrlo utjecajne pozicije u australskom društvu. Prema izjavi predsjednika Parlamenta Kena Smitha, bio je to najveći i najsvečaniji prijem u Parlamentu Viktorije u zadnjih nekoliko godina.

Nakon što je poznati tenor Mirko Oršulić otpjevao hrvatsku i australsku himnu, na prijemu su govorili premijer Vade Viktorije Ted Baillieu, ministar financija u sjeni Tim Holding i generalni konzul Republike Hrvatske u Melbourneu mr.sc. Antun Babić. Premijer Baillieu je u svom govoru istaknuo veliku ulogu koju su hrvatski iseljenici odigrali u izgradnji vrlo uspješnog multikulturalnog društva u Viktoriji i Australiji. Premijer je također rekao kako se divi velikim postignućima i razvoju Republike Hrvatske u samo desetak godina nakon ratnih stradanja kroz koje su prošli Hrvatska i hrvatski narod. Čestitao je Hrvatima u Viktoriji Dan državnosti Republike Hrvatske, a ministar financija u sjeni Tim Holding pridružio se premijeru u pozitivnoj ocjeni uloge hrvatskih iseljenika u Australiji i čestitici za Dan državnosti.

Generalni konzul Babić u svojem govoru dotaknuo se sve boljeg razvoja bilateralnih odnosa između Hrvatske i Viktorije, te Australije u cjelini i zahvalio se premijeru Baillieu i ministru financija u sjeni Holdingu na dolasku na prijem i prijateljskom odnosu prema Hrvatima u Australiji i Republici Hrvatskoj. Babić je izrazio i zahvalu hrvatskim iseljenicima koji u cijelosti sponzorirali održavanje ovog do sada najznačajnijeg prijema i najpozitivnijeg javnog predstavljanja Republike Hrvatske i hrvatske zajednice u Melbourneu. Generalni konzul Babić posebno je istaknuo kako se zahvaljujući postojanju slobodne hrvatske države, Hrvati u Melbourneu danas nalaze unutar Parlamenta, za razliku od prije nešto više od dvadeset godina kad su pred tim istim Parlamentom održavali prosvjede tražeći potporu za hrvatski narod u domovini.

Posebnu veliku pozornost nazočnih privukla je pismena čestitka za Dan državnosti Republike Hrvatske predsjednika Židovske zajednice u Viktoriji Johna Searla, u kojoj je naglašeno da su Republika Hrvatska i Izrael dvije mlade države u usponu, te da je Republika Hrvatska u kratkom vremenu postigla jako puno. Joh Searle je zatim zamolio da njegova čestitka za Dan državnosti bude prenesena Vladi Republike Hrvatske i svim nazočnima na prijemu u Parlamentu Viktorije.

U subotu 25. lipnja, također u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Melbourneu, na središnjem gradskom trgu Federation Squareu održana je svečana ceremonija podizanja barjaka Republike Hrvatske. U nazočnosti preko petsto članova hrvatske zajednice u Melbourneu i intoniranje hrvatske himne, hrvatski barjak zajednički su podigli brigadir u mirovini Krešimir Pavelić i generalni konzul Antun Babić. Do subote, 25. lipnja, na glavnom gradskom trgu u Melbourneu bilo je izvješeno osam hrvatskih barjaka, a na velikom ekranu tijekom dana prikazivani su promotivni turistički filmovi o Hrvatskoj.

Proslava 20. obljetnice uspostave hrvatske države u Viktoriji zaokružena je, uz nazočnost nekoliko stotina hrvatskih iseljenika, svečanim akademijama u Centru Hrvatske Zajednice u Geelongu u subotu 25. lipnja i Hrvatskom katoličkom centru u Springvaleu, u nedjelju 26. lipnja.

Vrlo uspješne proslave Dana državnosti Republike Hrvatske u Melbourneu i Geelongu, u organizaciji Generalnog konzulata u Melbourneu, naišle su na izuzetno veliki odjek među hrvatskim iseljenicima u Viktoriji, Južnoj Australiji i Tasmaniji.


Ostale vijesti