Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pečuhu organizirana je u srijedu, 1. lipnja 2011. godine svečanost objave rezultata natječaja II. kruga IPA prekograničnih programa iz područja medicine koji se ostvaruju u suradnji sa Sveučilištem u Osijeku

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pečuhu organizirana je u srijedu, 1. lipnja 2011. godine svečanost objave rezultata natječaja II. kruga IPA prekograničnih programa iz područja medicine koji se ostvaruju u suradnji sa Sveučilištem u Osijeku.

Slijedom dugogodišnje dobre suradnje dvaju sveučilišta izgradit će se jedinstveni biotehnološki znanstveno-istraživački centar u regiji. Za provedbu četiri projekata – tri nosi Medicinski fakultet u Pečuhu, a jedan ima kao glavnog nositelja Medicinski fakultet u Osijeku, odobreno je ukupno milijun eura. Zahvaljujući tome, u mađarskim i hrvatskim institucijama mogu se obaviti najsuvremenija biotehnološka istraživanja, kao i uključiti gospodarstvo na razini malih i srednjih poduzeća. Povećanje znanstveno-tehnološkog potencijala dvaju gradova povećava i interes ulagača u biotehnološkoj industriji, a u novom istraživačkom i obrazovnom središtu znanstvene poticaje dobiva linija mladih istraživačkih kadrova.

Na svečanosti je o povezanosti Osijeka i Pečuha, te o iznimnim postignućima u kulturnoj suradnji između dvaju gradova posebice tokom 2010. Godine, kada je Pečuh bio europska prijestolnica kulture, govorio dr. Zsolt Páva, gradonačelnik Pečuha. Generalna konzulica Republike Hrvatske Ljiljana Pancirov pozdravila je uspješnost dosadašnjih IPA projekata, istaknula njihovo značenje za razvitak prekograničnih prostora, te najavila kontinuitet uspješne suradnje Osijeka i Pečuha nizom zajedničkih konferencija i kulturnih manifestacija. O odobrenim projektima govorili su predlagači projekata, te prof. dr. Ivan Samardžić, prorektor za znanost Sveučilišta u Osijeku i prof. dr. Attila Miseta, dekan Medicinskog fakulteta u Pečuhu.

Ljiljana Pancirov
Generalna konzulica


Ostale vijesti