Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U prostorijama Generalnog konzulata RH u Stuttgartu je u srijedu, 18. svibnja 2011. godine, povodom 300 godišnjice rođenja glasovitog hrvatskog znanstvenika, Josipa Ruđera Boškovića, otvorena izložba

U prostorijama Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu je u srijedu, 18. svibnja 2011. godine, povodom 300 godišnjice rođenja glasovitog hrvatskog znanstvenika, Josipa Ruđera Boškovića, otvorena izložba posvećena liku i djelu ovog znamenitog hrvatskog učenjaka, filozofa i diplomata.

Izložba je nastala kao zajednički projekt Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu, Udruženja hrvatskih inženjera, tehničara i ekonoma, Tehničkog muzeja Zagreb i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, odnosno njegove Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu. Generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu, Ante Cicvarić, pozdravio je nazočne i naglasio kako je izložba nastala kao zajednički, dugoročan projekt, koji će nakon Stuttgarta moći biti predstavljen i u ostalim hrvatskim diplomatsko/konzularnim predstavništvima. Na taj način će, ne samo hrvatska iseljenička, nego i ina javnost imati priliku upoznati se s likom Boškovića.

Generalni konzul Cicvarić govorio je o značaju koji Bošković i njegovo djelo, Philosophiae naturalis theoria, ima danas, a osvrnuo se i na njegovo diplomatsko djelovanje. Srećko Bošnjaković, predsjednik Udruženja hrvatskih inženjera, tehničara i ekonoma, govorio je o Boškoviću kao jednom od vodećih znanstvenika svog vremena i njegovoj privrženosti Dubrovniku. Povjesničar Marko Lederer održao je video predavanje gdje se je osvrnuo na prosvjetiteljstvo i duh vremena u kojem je Bošković živio, njemu kao najznačajnijem univerzalnom hrvatskom znanstveniku 18. stoljeća, na polju prirodnih znanosti i tehnike. Lederer je slikovito prikazao njegov put, od rođenja u Dubrovniku, znanstvenog rada u Italiji, Francuskoj, Engleskoj i Austriji, do njegove smrti u Milanu. Govorio je povijesnoj ličnosti Boškovića i njegovom vremenu te kako je njegov znanstveni rad bio temelj, odnosno nadahnuće za nadolazeće generacije znanstvenika. Osvrnuo se je i na značaj reda Isusovaca u to doba, njegovo pisanje i prosvjetiteljski rad. Posebno je naglasio njegovo diplomatsko djelovanje u interesu njegovog rodnog Dubrovnika.

Nakon predavanja nazočni su imali priliku vidjeti i prigodni dokumentarni film o Boškoviću iz serije dokumentarnih filmova o hrvatskim velikanima. Izložba u Generalnom konzulatu potaknula je i zanimanje ovdašnje javnosti tako da je o izložbi i predavanju, velikim i pozitivnim člankom, u svom izdanju od 20. svibnja, izvijestio i najtiražniji baden-württemberški dnevni list Stuttgarter Zeitung.

Generalni konzulat Republike Hrvatske Stuttgart


Ostale vijesti