Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Generalni konzul RH u Milanu Ivan Đani Maršan izabran je za člana „Odbora desetorice“

Generalni konzul Republike Hrvatske u Milanu Ivan Đani Maršan izabran je na Godišnjoj skupštini članova konzularnog zbora sa sjedištem u Milanu za člana „Odbora desetorice“.

Temeljna zadaća Odbora jest biti servis cjelokupnog konzularnog zbora grada Milana i regije Lombardije, a naglasak je na koordiniranju javnog djelovanja zbora, sudjelovanju u humanitarnim akcijama te na pomoći u komunikaciji s institucijama zemlje primateljice. Želja Odbora je registrirati se kao neprofitna udruga, što bi omogućilo legalno korištenje mogućih donacija humanitarne naravi.

Odbor broji deset stalnih članova, pet generalnih i pet počasnih konzula. Trenutni članovi iz kvote generalnih konzula su predstavnici Ruske Federacije, Poljske, Pakistana, Brazila i Hrvatske, dok su počasni konzuli predstavnici Sijera Leonea, Gvatemale, Etiopije, Litve i Namibije. Novim se članom postaje isključivo odlaskom nekog od postojećih članova s konzularne dužnosti te isključivo glasovanjem.

Premda je članstvo u „Odboru desetorice“ u formalno-pravnom smislu neobvezujuće te se uz obrazloženje može otkazati u bilo kojem trenutku, članstvo u Odboru veliko je osobno priznanje za generalnog konzula Maršana i još jedno priznanje za Republiku Hrvatsku i njezinu diplomaciju.

Također želimo napomenuti kako je grad Milano, odnosno regija Lombardija, po broju registriranih konzularnih predstavništva (106), trenutačno vodeći grad u svijetu.


Mario Dragun
Glasnogovornik



Ostale vijesti