Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U prostorijama Programa Ujedinjenih naroda za razvoj započeo je dvodnevni seminar na temu „Odabrana poglavlja pregovora iz područja unutarnjeg tržišta Europske unije“

U prostorijama Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, započeo je u četvrtak, 31. ožujka 2011. Godine, dvodnevni seminar na temu „Odabrana poglavlja pregovora iz područja unutarnjeg tržišta Europske unije“.

Ovaj treći u nizu seminara, započetih u prosincu prošle godine, ima za cilj prenošenje hrvatskih iskustava i znanja iz procesa pregovora o pristupanju EU državnim službenicima zemalja jugoistočne Europe. U odabranim poglavljima pregovora iz područja unutarnjeg tržišta EU nastoji se dati uvid u pojedine faze pregovora te u izazove na području usklađivanja zakonodavnog i administrativnog okvira vezanih uz metodologiju mjerila uvedenih u hrvatski pregovarački proces.

Seminar se održava u zajedničkoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Sudjeluju predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske.

Uvodna izlaganja održali su ravnateljica Uprave za koordinaciju prilagodba pravnom sustavu Europske unije i praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Dubravka Vlašić Pleše i zamjenik stalne predstavnice UNDP-a Alessandro Fracassetti.

Ravnateljica Vlašić Pleše iskazala je punu podršku Republike Hrvatske zemljama jugoistočne Europe na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji. Osvrnula se na dva već uspješno održana seminara u okviru ovog programa putem kojih osobe koje su neposredno sudjelovale i vodile pregovore prenose svoja stručna znanja, iskustva i pouke iz ovog procesa. Ukratko je predstavila aktualno stanje pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom uz poseban osvrt na poglavlja pregovora obuhvaćena ovim trećim seminarom iz unutarnjeg tržišta EU koja su privremeno zatvorena.

Zamjenik stalne predstavnice UNDP-a Alessandro Fracassetti naglasio je jedinstvenu prirodu ovog programa koji omogućuje prijenos stečenog znanja i iskustva hrvatskog pregovaračkog tima državnim službenicima zemalja jugoistočne Europe. Najavio je organizaciju slijedećeg seminara koji će obuhvatiti teme od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do vođenja pregovora o pristupanju EU.

U nastavku je Tamara Obradović Mazal, članica Pregovaračke skupine, predstavila poglavlja pregovora 1. Sloboda kretanja roba i 5. Javne nabave. Potom je uslijedilo izlaganje Ivane Vukorepe, voditeljice Radne skupine o poglavlju 2. Sloboda kretanja radnika.

Drugog dana seminara, predviđeno je izlaganje prof.dr.sc. Siniše Petrovića, člana Pregovaračke skupine, o poglavljima 3. Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga i 6. Pravo trgovačkih društava.


Mario Dragun
Glasnogovornik



Ostale vijesti