Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na Donatorskoj međunarodnoj konferenciji o humanitarnoj krizi u Jemenu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 1. ožujka 2021. godine, na „Donatorskoj konferenciji na visokoj razini za humanitarnu krizu u Jemenu.“ Konferencija se održala u virtualnom formatu...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 1. ožujka 2021. godine, na „Donatorskoj konferenciji na visokoj razini za humanitarnu krizu u Jemenu.“ Konferencija se održala u virtualnom formatu, na inicijativu Vlade Kraljevine Švedske, Vlade Švicarske Konfederacije i Ujedinjenih naroda (UN) uz sudjelovanje glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa, brojnih ministara država članica te predstavnika međunarodnih organizacija i nevladinih udruga.

Organizatori donatorske konferencije naveli su da je cilj podići svijest međunarodne zajednice o teškoj humanitarnoj krizi u Jemenu kako bi se skupila financijska sredstva kroz koordinirani Plan humanitarnog odgovora UN-a. Naglasili su da je zbog dugotrajnog oružanog sukoba u Jemenu više od 20 milijuna ljudi u prijekoj potrebi za pomoći i zaštitom te da su glad, pothranjenost i širenje zaraznih bolesti dosegli alarmantne brojke. Skupljena financijska sredstva će biti usmjerena na prevenciju širenja gladi i pothranjenosti, suzbijanje širenja zaraznih bolesti, zaštitu civila te na oživljavanje civilne infrastrukture kao što su bolnice.

Ministar Grlić Radman pozdravio je u svom obraćanju održavanje konferencije i zahvalio Vladi Kraljevine Švedske, Vladi Švicarske Konfederacije te Ujedinjenim narodima na organizaciji. Pri tome istaknuo je da „Hrvatska u potpunosti podržava angažman pod vodstvom Ujedinjenih naroda i međunarodne zajednice u pronalasku političkog rješenja krize u Jemenu.“

Kao doprinos tom angažmanu, ministar Grlić Radman najavio je, da će Hrvatska odlukom Vlade RH donirati sredstva u iznosu od 100 tisuća dolara putem Svjetskog programa za hranu (WFP) koja će biti usmjerena na hitne humanitarne aktivnosti suzbijanja gladi najugroženijeg stanovništva u Jemenu. Također, ministar je naglasio da je ključno ostati privržen i dosljedan u humanitarnom djelovanju prema Jemenu kako bi se pomoglo najugroženijim skupinama, poglavito ženama i djeci.

 



Priopćenja