Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na 45. sjednici Vlade Republike Hrvatske

Na 45. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj u četvrtak, 25. veljače 2021. godine, između ostalog, usvojena je Odluka o davanju suglasnosti za pokretanje postupka pristupanja Republike Hrvatske Memorandumu o suglasnosti o Europskom centru izvrsnosti za suzbijanje hibridnih prijetnji...

Na 45. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj u četvrtak, 25. veljače 2021. godine, između ostalog, usvojena je Odluka o davanju suglasnosti za pokretanje postupka pristupanja Republike Hrvatske Memorandumu o suglasnosti o Europskom centru izvrsnosti za suzbijanje hibridnih prijetnji, predloženo je usvajanje Odluke o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu Republike Jemen povodom Donatorske konferencije na visokoj razini za humanitarnu krizu, te je usvojen je i Zaključak u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Republike Albanije o „Obnovi devetogodišnje škole „Iliria“ u Fushë-Krujë“, kao i Sporazum o podjeli troškova s trećom stranom između Vlade Republike Hrvatske (donator) i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Govoreći o sudjelovanju Hrvatske u radu Europskom centru izvrsnosti za suzbijanje hibridnih prijetnji, ministar Gordan Grlić Radman naglasio je kako će to pridonijeti većoj međunarodnoj vidljivosti, omogućiti pravodobnu uključenost u procjenu pitanja od važnosti za naš sigurnosni i geopolitički položaj te omogućiti ugradnju vlastitih pogleda na hibridno djelovanje u Europi, s posebnim naglaskom na područje jugoistočne Europe.  

Nadalje, ministar je predložio usvajanje Odluke o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu Republike Jemen povodom Donatorske konferencije na visokoj razini za humanitarnu krizu u Jemenu. Podsjetio je pritom kako se humanitarna kriza u Republici Jemen smatra trenutačno najtežom krizom na svijetu. Humanitarni odgovor međunarodne zajednice u Jemenu koordinira UN i na donatorskoj konferenciji koja će se održati 1. ožujka 2021. godine, očekuje se predstavljanje Plana humanitarnog odgovora UN-a u financijskom okviru od 3,8 milijardi USD, kao i prioritetnih potreba na koja bi se ta sredstva usmjerila.  

S obzirom na razmjere ove humanitarne krize, dosadašnji angažman Hrvatske, kao i sveukupni angažman Europske komisije i država članica EU-a koje su i u ovoj humanitarnoj krizi među najvećim donatorima, Vlada Republike Hrvatska najavit će na Donatorskoj konferenciji svoj doprinos u visini od 100 tisuća dolara. Doprinos će biti usmjeren za suzbijanje gladi najugroženijeg djela stanovništva putem Svjetskog programa za hranu UN-a.

Na sjednici Vlade usvojen je i Zaključak u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Republike Albanije o „Obnovi devetogodišnje škole „Iliria“ u Fushë-Krujë“, kao i Sporazum o podjeli troškova s trećom stranom između Vlade Republike Hrvatske (donator) i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Naime, nastavno na potres koji je pogodio Republiku Albaniju 26. studenoga 2019. godine, u veljači 2020. godine održana je donatorska konferencija na kojoj je Hrvatska najavila doprinos obnovi obrazovne ili zdravstvene infrastrukture u iznosu od 1.000.000 eura, odobren Odlukom Vlade od 13. veljače 2020. godine. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao nadležno tijelo, prihvatilo je prijedlog albanske strane da se navedeni doprinos iskoristi za obnovu odgojno-obrazovnog objekta - devetogodišnje škole „Iliria” u gradu Fushë-Krujë. Provedbeni partner za ovaj projekt obnove navedene škole je Program UNDP-a.

 



Priopćenja