Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na sastanku s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u Bruxellesu u utorak, 23. veljače 2021. godine, s potpredsjednicom Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravkom Šuicom...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u Bruxellesu u utorak, 23. veljače 2021. godine, s potpredsjednicom Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravkom Šuicom.
 
Potpredsjednica Šuica izvijestila je ministra o radu na Konferenciji o budućnosti Europe te o utjecaju demografskih promjena na položaj Europe u svijetu, ali i o Dugoročnoj viziji za ruralna područja te o socijalnim pitanjima poput potpore mladima i djeci. 
 
Vezano uz Konferenciju o budućnosti Europe, ministar Grlić Radman istaknuo je zadovoljstvo da je tako bitna tema u resoru povjerenice Šuice, s obzirom na važnost uključivanja građana u raspravu o budućem uređenju Europske unije. „Vjerujem kako će se nakon pokretanja Konferencije o budućnosti Europe nadalje razvijati vizija i temeljne smjernice funkcioniranja Europske unije na jedan sveobuhvatan način s brojnim dionicima. Naša europska demokracija te učinak demografskih promjena ključni su za našu ulogu u svijetu te nam je suradnja s Europskom komisijom u tom području iznimno važna“, naglasio je ministar.
 
"Pokretanje Konferencije o budućnosti Europe ključno je u trenutku kada je Europska unija suočena s pandemijom koronavirusa, ali i nizom drugih izazova, od klimatskih promjena, rasta populizma i dezinformacija. Naša uloga je približiti Uniju svim građanima te prenijeti njihove ideje i razmišljanja u konkretan proces donošenja odluka. Konferencija će biti ključna u mjesecima i godinama koje dolaze, zajedno s procesom zelene, digitalne i demografske tranzicije", izjavila je potpredsjednica Šuica.
 
Na sastanku je, također, bilo riječi o ostalim aktualnim europskim temama poput važnosti koordinacije cijepljenja protiv COVID-19 na razini Europske unije.


Priopćenja