Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman sudjelovao na postavljanju „kamena spoticanja“ za nadrabina Miroslava Šaloma Freibergera

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 5. veljače 2021. u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 5. veljače 2021. u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, na ponovnom postavljanju Stolpersteinea - „kamen spoticanja“ za nadrabina Miroslava Šaloma Freibergera u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i sjećanja na holokaust te u partnerstvu sa Židovskom vjerskom zajednicom „Bet Israel“ i zakladom „Stiftung-Spuren“ umjetnika Guntera Demniga.

Ministar Grlić Radman u svom je obraćanju izrazio žaljenje što je došlo do oštećenja kamena nakon njegovog prvobitnog postavljanja te je u ime hrvatske Vlade poslao jasnu poruku važnosti očuvanja zajedničkog sjećanja te odao pijetet svim žrtvama nacističkog režima.

Naglasio je kako se postavljanjem ovih spomen-pločica, prisjećamo pojedinačnih osoba stradalih u holokaustu te im poručujemo da niti jedan zločin ne smije biti relativiziran, a svaka žrtva zaslužuje biti zapamćena i poštovana.

Podsjetio je da su angažman i predanost Hrvatske u pogledu njegovanja kulture sjećanja na holokaust prepoznati i od strane međunarodne zajednice te će Hrvatska 2023. predsjedati Međunarodnim savezom za sjećanje na holokausta – IHRA.

Prvi Stolperstein u Hrvatskoj postavljen je u Rijeci 2013. u spomen na Eugenija Lipschitza i Gianettu Lipschitza. U listopadu 2020. svečano je postavljen prvi kamen spoticanja u Zagrebu na adresi Gundulićeva 29, u znak sjećanja na djevojčicu Leu Deutsch (kao prvi od njih 20 koji se postavljaju u Zagrebu). U okviru ovog međunarodnog projekta, koji je pokrenuo Gunter Demnig, prvi kamen spoticanja postavljen je u Kolnu 1992. s ciljem komemoriranja žrtava holokausta, a od 2015. postoji i zaklada „Stifung–Spuren – Gunter Demnig“, zadužena za Stolpersteine projekt.



Priopćenja