Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman: Hrvatska će nastaviti pomagati projekte Hrvata u BiH

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman najavio je nastavak financijske potpore projektima Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon što je u utorak posjetio Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) te Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru...

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman najavio je nastavak financijske potpore projektima Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon što je u utorak posjetio Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) te Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru.

 "Vlada Republike Hrvatske će posvetiti posebnu pozornost daljnjoj financijskoj pomoći posredstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske kako bismo održali i financirali daljnju izgradnju ovoga kazališta koje je bitno za čuvanje hrvatskog identiteta u ovome gradu i u državi BiH", rekao je u izjavi za medije ministar Grlić Radman nakon susreta s ravnateljem HNK u Mostaru Ivanom Vukojom.

Hrvatski šef diplomacije pojasnio je kako vodstvo HNK u Mostaru ima planove izgraditi objekt ove kazališne kuće budući svoje predstave održavaju doslovno u podrumu. "Hrvati trebaju imati svoje nacionalne kulturne ustanove", dodao je ministar Grlić Radman.

Ravnatelj HNK-a u Mostaru Ivan Vukoja istaknuo je kako je ova kazališna kuća ostvarila zavidne rezultate ponajprije zahvaljujući potpori Vlade RH.
"Cilj nam je da ovo kazalište bude europsko. Mi ove dosadašnje rezultate ne bi mogli ostvariti bez pomoći Republike Hrvatske, a napose Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH", istaknuo je Vukoja. Po njegovim riječima, institucija kojoj je na čelu je od iznimnoga značenja kao "integralni dio kulture Hrvata", preko čega se njeguju svoje specifičnosti Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda.

Ministar Grlić Radman je dodao kako je s ravnateljem SKB u Mostaru dr. Antom Kvesićem razgovarao o problemima s kojima se ta zdravstvena ustanova susreće.
"Ta bolnica je važna za čuvanje zdravlja ne samo Hrvata, nego svih građana BiH. Republika Hrvatska financijski i stručno podržava rad te bolnice i ljudi tamo", dodao je ministar Grlić Radman.

Izvor: Hina/MVEP



Priopćenja