Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na sjednici Vlade izvijestio o dosad učinjenom na otklanjanju posljedica razornog potresa

Ministar Grlić Radman izvijestio je u ponedjeljak, 4. siječnja 2021. godine, na 35. sjednici Vlade RH, o dosadašnjim aktivnostima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, s ciljem pružanja pomoći potresima pogođenim područjima...

Ministar Grlić Radman izvijestio je u ponedjeljak, 4. siječnja 2021. godine, na 35. sjednici Vlade RH, o dosadašnjim aktivnostima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, s ciljem pružanja pomoći potresima pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kazao je kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, s cjelokupnom diplomatsko-konzularnom mrežom, uključeno u informiranje stranih država i organizacija o razornim učincima potresa, koji su pogodili središnju Hrvatsku. Putem diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u svijetu, odaslane su informacije o kontakt adresi na koju treba dostavljati ponude materijalne pomoći, kao i o broju bankovnog računa za financijske priloge. Iste informacije proslijeđene su i stranim diplomatskim predstavništvima u Hrvatskoj.

Unutar samog Ministarstva osnovana je koordinacija za prikupljanje pomoći iz inozemstva, koja blisko surađuje s Ravnateljstvom civilne zaštite RH te svim bitnim dionicima procesa unutar Hrvatske i inozemstvu.

Ministar Grlić Radman istaknuo je kako je nepredviđena situacija još jednom potvrdila prednosti članstva u Europskoj uniji. U okviru europskog Mehanizma civilne zaštite, brojne države članice reagirale su u prva 24 sata slanjem hitne humanitarne pomoći. Potvrđeno je, također, kako će Hrvatska moći računati na financijska sredstva iz Europskog fonda solidarnosti u svrhu obnove.

Ministar je izrazio zahvalnost i brojnim državama hrvatskoga susjedstva i svijeta, koje su iskazale spremnost na pružanje financijske ili humanitarne pomoći.

Posebno je pritom zahvalio udrugama Hrvata izvan Domovine, uključujući i župne zajednice, koji su ponovo pokazali spremnost na pružanje pomoći Hrvatskoj, prikupivši značajna financijska sredstva. Iskazima solidarnosti i financijskim doprinosima pridružili su se i predstavnici stranih ulagača, kao i brojni privatni subjekti, tvrtke i udruge iz inozemstva.  

Zaključno, ministar Grlić Radman kazao je kako hrvatska služba vanjskih poslova nastavlja s koordinacijom prikupljanja pomoći kroz međunarodne kontakte.



Priopćenja