Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao na ministarskom sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je putem videokonferencije u srijedu, 16. prosinca 2020. godine, na ministarskom sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje, inicijative za euro-atlantsku suradnju u Jugoistočnoj Europi...

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je putem videokonferencije u srijedu, 16. prosinca 2020. godine, na ministarskom sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje, inicijative za euro-atlantsku suradnju u Jugoistočnoj Europi.

Članovi i promatrači izmijenili su mišljenja o regionalnoj suradnji i sigurnosnim izazovima na području Zapadnog Balkana tijekom pandemije COVID-a 19. Predstavnici zemalja članica Povelje su se zatim osvrnuli na postignuća i budućnost Američko-jadranske povelje. Potvrđen je značaj Američko-jadranske povelje, koja od njezinog potpisivanja 2003. godine u Tirani ima važnu ulogu u potpori zemljama jugoistočne Europe u euro-atlantskim integracijama.

Državni tajnik Matušić istaknuo je važnost NATO-ove politike proširenja te izrazio potporu Republike Hrvatske ulasku zemalja jugoistočne Europe u euro-atlantske integracije kao ključnom koraku prema postizanju dugoročne stabilnosti u tim zemljama.

Republika Hrvatska će 2021. predsjedati Američko-jadranskom poveljom. Državni tajnik kao jedan od prioriteta predsjedanja istaknuo je izgradnju interoperabilnosti, spremnosti i otpornosti, naglasivši pritom potencijal Američko-jadranska povelje kao jednog od najuspješnijih formata regionalne suradnje u Jugoistočnoj Europi.



Priopćenja