Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na neformalnom sastanku ministara zemalja članica EU-a i Latinske Amerike i Kariba

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 14. prosinca 2020. godine, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije i zemalja Latinske Amerike i Kariba...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 14. prosinca 2020. godine, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije i zemalja Latinske Amerike i Kariba, putem video-poruke.

Ministar Grlić Radman u svojem je izlaganju naglasio kako je pandemija COVID19 pokazala do koje je mjere svijet umrežen te da su međunarodna suradnja i solidarnost ključ za prevladavanje postojeće krize. Ministar je također istaknuo kako je Hrvatska, tijekom predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020. godine, aktivirala mehanizam Integriranog političkog odgovora na krizu, čiji je cilj bila koordinacija suradnje, kontrole granica i gospodarske aktivnosti.

„Razdoblje oporavka od pandemije trebalo bi poslužiti kao platforma za jačanje suradnje između naših dvaju regija“, izjavio je ministar, dodavši kako je EU pokazala predanost Latinskoj Americi i Karibima kroz podršku u okviru inicijative „Team Europe“.

„Nedavni porast broja zaraženih na globalnoj razini“ – nastavio je ministar – „iziskuje od nas spremnost na bilateralnu i multilateralnu suradnju“. Na multilateralnoj razini, Hrvatska je pridonijela borbi protiv virusa COVID19 preuzimanjem aktivne uloge u koordinaciji odluke Ujedinjenih naroda  Sveobuhvatni i koordinirani odgovor na bolest korona virusa (COVID19 pandemija) i financijskim doprinosom fondu UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

Na kraju izlaganja ministar Grlić Radman rekao je da Hrvatska ima dugu povijest javnog zdravstva te da će hrvatski građani imati pravo na besplatno cijepljenje.



Priopćenja