Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na video-konferenciji ministara vanjskih poslova NATO-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 1. prosinca 2020. godine, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a održanom putem video-konferencije...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 1. prosinca 2020. godine, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a održanom putem video-konferencije.

Prvog dana sastanka, ministri su raspravljali o inicijativi NATO 2030, situaciji u Afganistanu i Rusiji.

Grupa stručnjaka za promišljanje budućnosti Saveza, odabrana od strane glavnog tajnika NATO-a, predstavila je svoje izvješće ministrima, čime je prva faza inicijative NATO 2030 završena. Cilj inicijative je obnavljanje i prilagodba Saveza budućim izazovima i prijetnjama, a ministar Grlić Radman podržao je ciljeve inicijative uključujući održavanje NATO-a kao snažnog vojnog saveza u budućnosti.

Nadalje, ministar je u svom obraćanju istaknuo vrijednost dosadašnjeg angažmana NATO-a u Afganistanu te se osvrnuo na utjecaj Rusije u susjedstvu. U tom kontekstu, naglasio je važnost zadržavanja pažnje Saveza na Zapadni Balkan. Ministar je posebno izdvojio situaciju u Bosni i Hercegovini te podsjetio da bi veliki iskorak prema daljnjoj euroatlantskoj integraciji i sigurnosti BiH predstavljalo postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona, koja je potrebna kako bi se otklonila diskriminacija, poštivala ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i omogućilo tamošnjim Hrvatima birati legitimne predstavnike u vlasti.



Priopćenja