Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić sudjelovala na neformalnom video-sastanku ministara zaduženih za europske poslove

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na neformalnom video-sastanku ministara i ministrica europskih poslova pod njemačkim predsjedanjem Vijećem Europske unije...

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na neformalnom video-sastanku ministara i ministrica europskih poslova pod njemačkim predsjedanjem Vijećem Europske unije. Na sastanku su uz ministre i ministrice europskih poslova sudjelovali potpredsjednik Europske komisije Šefčovič, ministri šest zemalja zapadnog Balkana te predstavnici mladih (Young Europe Ambassadors).

Neformalni sastanak započeo je obraćanjem politologa Ivana Krasteva, Predsjednika Centra za liberalne strategije u Sofiji i stalnog suradnika Instituta za znanosti o čovjeku u Beču o transformaciji europskog društva u kontekstu pandemije.

Ministri i ministrice europskih poslova nastavili su sastanak kratkom raspravom o stanju i daljnjim koracima glede Konferencije o budućnosti Europe (KobE). Državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula je kako je prošlo upravo godinu dana od kada je Europsko vijeće zadužilo hrvatsko predsjedništvo da povede raspravu s državama članicama EU-a te usvoji stajalište Vijeća o KobE. Temeljem usvojenog stajališta za vrijeme hrvatskog predsjedanja, Vijeće se sada nalazi u završnoj fazi međuinstitucijskih pregovora s Europskom komisijom i Europskim Parlamentom kako bi se usvojio mandat za KobE i započelo s njezinim radom.

Ministri su također razmijenili mišljenja s predstavnicima mladih (Young Europe Ambassadors) o vizijama budućnosti Europe u sljedećih 10-15 godina, s posebnim naglaskom na pitanja klime i energetike, politike azila, demokracije, digitalizacije i zdravstva. Državna tajnica Metelko-Zgombić pozdravila je sudjelovanje predstavnika mladih te naglasila kako bi institucije i politike EU-a, zajedno s državama članicama, trebale raditi na jačanju kohezije, solidarnosti i legitimiteta Unije uključivanjem svih građana u dijalog o budućnosti Europe.

Uoči formalnog sastanka Vijeća za opće poslove i sastanka Europskog vijeća koji se održavaju sljedeći tjedan, ministri i ministrice su održali raspravu o koordinaciji COVID-19 pandemije na europskoj razini. Državna tajnica Metelko-Zgombić naglasila je važnost kolektivnih napora u borbi protiv COVID-19 pandemije posebice jačanjem otpornosti zdravstvenih sustava te osiguravanjem pristupa cjepivu za sve građane EU-a.



Priopćenja