Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na predstavljanju mogućnosti korištenja EU fondova u prekograničnoj suradnji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u subotu, 28. studenog 2020. godine, na konferenciji mogućnosti korištenja EU fondova u prekograničnoj suradnji, koja se održava u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova...

Ministar vanjskih i europskih poslova  Gordan Grlić Radman sudjelovao je u subotu, 28. studenog 2020. godine, na konferenciji mogućnosti korištenja EU fondova u prekograničnoj suradnji, koja se održava u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Konkretna potpora pri aplikaciji na programe teritorijalne suradnje u financijskim programima uvrštenima u višegodišnjem financijskom okviru EU (VFO) jedan je od primjera kako RH svojim članstvom u EU jača gospodarsku i materijalnu poziciju Hrvata u BiH.
Istaknuvši da ovu potporu odlikuje operativna suradnja Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova s ključnim lokalnim i županijskim projektnim i političkim dionicima u BiH, ministar Grlić Radman pojasnio je kako ovaj koncept uključuje umrežavanje svih operativnih razina ključnih dionika u procesima realizacije EU projekata te predstavlja platformu za realizaciju važnih potreba Hrvata u BiH.
„Pravodobne povratne informacije s terena o gospodarskim, investicijskim te društveno odgovornim potrebama u kontekstu potencijalnih projekata, predstavljaju dragocjeni resurs kojim ćemo nastojati usmjeriti naše aktivnosti u ranije spomenutim ministarstvima“, istaknuo je ministar.

Ministar je, također, naglasio da je stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i što bolji položaj bosanskohercegovačkih Hrvata, jedna od glavnih strateških točki vanjske politike Republike Hrvatske.
„Hrvatski narod u BiH se s vremenom našao u situaciji da mora braniti svoja prava konstitutivnog naroda koja su mu zajamčena i pripadaju mu prema odredbama Daytonsko – pariškog mirovnog sporazuma“, zaključio je ministar, dodavši kako će Hrvati u BiH imati bezuvjetnu potporu RH u borbi za prava koja im jamči ustavna pozicija konstitutivnog naroda.



Priopćenja