Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na video-konferenciji veleposlanika država članica Europske unije

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman obratio se u srijedu, 25. studenog 2020. godine, putem video-konferencije sudionicima sastanka...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman obratio se u srijedu, 25. studenog 2020. godine, putem video-konferencije sudionicima sastanka veleposlanika država članica EU-a, Europskog gospodarskog prostora te voditelja Predstavništva Europske komisije u Zagrebu, koji se održao pod okriljem njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a.

Ministar je pohvalio prilagodbu njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a na uvjete nastale pandemijom COVID-19, kao i napore u pogledu usuglašavanja stajališta vezano uz Višegodišnji financijski okvir i instrument „EU sljedeće generacije”. Osvrnuo se i na pandemiju COVID-19, rekavši da nedavni pronalazak cjepiva daje povoda optimizmu što je od iznimne važnosti za osiguravanje pravovremene dostupnosti cjepiva u Europi i svijetu.

Vezano uz transatlantsku suradnju, ministar je naglasio da je ona od presudne važnosti za promicanje globalne sigurnosti, stabilnost i mir te mora počivati na partnerstvu, zajedničkoj odgovornosti i solidarnosti. Ministar je, također, pozvao na jačanje postojećeg multilateralnog sustava naglasivši da EU već desetljećima postavlja standarde u područjima vladavine prava, zaštite ljudskih prava, održivog razvoja, zaštite okoliša i promicanja međunarodnog poretka temeljenog na međunarodnom pravu.

Govoreći potom o susjedstvu EU-a, ministar je ponovno naglasio potporu Hrvatske nastavku procesa proširenja te pozdravio usvajanje pregovaračkih okvira za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, kao i nastavak pristupnih pregovora s Crnom Gorom i Srbijom, naglasivši važnost rješavanja problema poput procesuiranja ratnih zločina, suradnje oko pronalaska nestalih iz Domovinskog rata i odnosa prema nacionalnim manjinama. Ministar se osvrnuo i na situaciju u BiH te kazao da je za Hrvatsku prioritet stabilna, demokratska i funkcionalna BiH, a da su jednakost triju konstitutivnih naroda, kao i prava svih njezinih građana, jednako važni danas kao što su bili u vrijeme potpisivanja Daytonskog sporazuma prije 25 godina.

Ministar je ovom prigodom odgovarao na pitanja veleposlanika o raznim aktualnim EU i globalnim temama te im zahvalio na suradnji i angažmanu.



Priopćenja