Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić sudjelovala na virtualnom ministarskom sastanku Globalnog summita žena 4. studenoga

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 4. studenog na virtualnom ministarskom sastanku „Globalnog summita žena“ posvećenome daljnjem ostvarivanju sveobuhvatne platforme o jednakosti spolova usvojene na Četvrtoj svjetskoj konferenciji o ženama u Pekingu...

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 4. studenog na virtualnom ministarskom sastanku „Globalnog summita žena“ posvećenome daljnjem ostvarivanju sveobuhvatne platforme o jednakosti spolova usvojene na Četvrtoj svjetskoj konferenciji o ženama u Pekingu. Ministrice država članica UN-a pozvane su na Summitu predstaviti nacionalne projekte vezane uz prava žena u okviru UN Peking + 25.   

Državna tajnica Metelko-Zgombić predstavila je hrvatski projekt Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike „Zaželi – program zapošljavanja žena“ koji je izabran kao jedan od najboljih projekata zapošljavanja žena te je Hrvatska bila među svega šest od 55 država članica UN-a (Hrvatska, Meksiko, Čile Tajland, Sjeverna Makedonija i Francuska) koje su javno predstavile svoje projekte. Okvir rasprave ovogodišnjeg Summita na samom početku je predstavila glavna podtajnica UN-a i izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngucka, a panele je moderirala predsjednica Globalnog summita žena Irene Natividad.

2020. godina obilježava 30. obljetnicu Globalnog summita žena i 25. obljetnicu od Četvrte svjetske konferencije o ženama u Pekingu. Zbog izbijanja COVID-19 pandemije, summit se prvi put ove godine održava virtualno te je ujedno i prvi put summit otvoren za javnost.

Do sada je u okviru projekta „Zaželi“ zaposleno 6 000 žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada u svrhu potpore i podrške 30 000 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju, s naglaskom na ruralna područja i otoke. Državna tajnica Metelko-Zgombić je posebno naglasila na summitu kako ovaj projekt istovremeno pridonosi zapošljavanju žena te poboljšanju kvalitete života starijih osoba i/ili osoba u nepovoljnom položaju kao što i izravno doprinosi smanjenju siromaštva i socijalne isključenosti.



Priopćenja