Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Frano Matušić na 130. sastanku Odbora ministara Vijeća Europe

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je u srijedu, 4. studenog 2020. godine, putem videokonferencije, na 130. sastanku Odbora ministara Vijeća Europe...

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je u srijedu, 4. studenog 2020. godine, putem videokonferencije, na 130. sastanku Odbora ministara Vijeća Europe. Naglasak sastanka je bio na važnosti multilateralne suradnje u osiguravanju učinkovitog odgovora na izazove zajedničke demokratske sigurnosti uz puno poštovanje ljudskih prava, demokracije i vladavine prava.

Državni tajnik Matušić je uvodno izrazio sućut Grčkoj i Turskoj za žrtve razornog potresa te Francuskoj i Austriji uslijed terorističkih napada. U nastavku obraćanja, državni tajnik je naglasio važnost Vijeća Europe i multilateralne suradnje država članica u ovim kriznim vremenima. Ukazao je na potrebu daljnje modernizacije Organizacije s ciljem učinkovitog odgovora na postojeće i buduće izazove. Nastavno na Godišnji izvještaj glavne tajnice Vijeća Europe Marije Pejčinović Burić o stanju ljudskih prava, demokracije i vladavine prava u Europi, državni tajnik je kao prioritetna područja rada istaknuo, između ostalog, socijalna prava građana, borbu protiv nasilja nad ženama, borbu protiv govora mržnje i diskriminacije, jačanje prava djeteta i mladih, mjere za sigurnost i integritet u sportu te borbu protiv korupcije.

U svjetlu 70. obljetnice Europske konvencije o ljudskim pravima, državni tajnik je naglasio da je za demokratsku sigurnost svih građana zajedničkog pravnog prostora Vijeća Europe, ključno puno poštovanje ove Konvencije i presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Pritom je ukazao i na važnost osiguravanja pristupa nadzornih tijela Vijeća Europe svim državama članicama, uključujući područja izvan državne kontrole, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti svake države članice.

Državni tajnik Matušić je na kraju zahvalio grčkom predsjedanju Odborom ministara Vijeća Europe na organizaciji 130. ministarskog sastanka, izrazivši punu podršku za političku deklaraciju grčkog predsjedanja, Atensku deklaraciju, uz naglašavanje važnosti ponovne potvrde posvećenosti država članica Vijeća Europe, u trenutnim kriznim vremenima, europskom jedinstvu i solidarnosti te zajedničkim vrijednostima i principima sadržanim u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.



Priopćenja