Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na sastanku Vijeća ministara Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 29. listopada 2020. godine, na sastanku Vijeća ministara Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 29. listopada 2020. godine, na sastanku Vijeća ministara Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Tema ovogodišnje konferencije bila je: „Izlaz iz krize: nacionalne politike i međunarodna suradnja za snažan, otporan, zeleni i uključivi oporavak“.

Ministar je u svom izlaganju naglasio da je Hrvatska, tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije, radila na koordiniranom europskom pristupu za zaštitu javnog zdravstva, koji je istovremeno osigurao  slobodu kretanja i održavanje gospodarske aktivnosti. Potom je izvijestio sudionike konferencije o sveobuhvatnom odgovoru Hrvatske na krizu izazvanu pandemijom virusa COVID-19, koji je uključio mjere s ciljem očuvanja radnih mjesta i kratkoročne likvidnosti privatnog sektora. Naglasio je pritom da je Hrvatska, kao popularno turističko odredište, uspješno balansirala između zaštite zdravlja i otvaranja granica, te polučila dobar gospodarski rezultat.

U nastavku obraćanja ministar je naglasio da krizu trebamo promatrati kao priliku za jačanje otpornosti gospodarstva putem digitalizacije i tranzicije na nove i zelene tehnologije.

Na kraju obraćanja, ministar Grlić Radman je istaknuo kako su multilateralizam, solidarnost i suradnja od ogromnog značaja za oporavak od krize te dodao da je Hrvatska i dalje predana pristupanju OECD-u, koji je važan vanjskopolitički cilj. 



Priopćenja