Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Republika Hrvatska zaokružuje proces uspostave diplomatskih odnosa sa svim suverenim međunarodno priznatim državama svijeta

Na 17. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u četvrtak, 29. listopada 2020. godine, usvojeni su Zaključci o uspostavi diplomatskih odnosa s Republikom Južnim Sudanom, Saveznom Republikom Somalijom, Srednjoafričkom Republikom, Kraljevinom Tongom i Kraljevinom Butanom...

Na 17. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u četvrtak, 29. listopada 2020. godine, usvojeni su Zaključci o uspostavi diplomatskih odnosa s Republikom Južnim Sudanom, Saveznom Republikom Somalijom, Srednjoafričkom Republikom, Kraljevinom Tongom i Kraljevinom Butanom.

Republika Hrvatska tako zaokružuje proces uspostave diplomatskih odnosa sa svim suverenim međunarodno priznatim državama svijeta, nakon što su prošli tjedan usvojeni Zaključci Vlade RH o uspostavi diplomatskih odnosa i s Republikom Burundi, Republikom Liberijom, Republikom Niger i Tuvaluom.

Time će, nakon što se formalno uspostave diplomatski odnosi s navedenim zemljama, Republika Hrvatska zaokružiti proces uspostave diplomatskih odnosa sa 194 države svijeta. Preduvjet je to za jačanje utjecaja Republike Hrvatske u svijetu i njezine ukupne afirmacije u međunarodnim odnosima te ostvarenja njezinih vanjskopolitičkih, gospodarskih i sigurnosnih interesa te aktivnog sudjelovanja u procesima oblikovanja međunarodne sigurnosti i mira kao članice Ujedinjenih naroda, Europske unije, NATO-a i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija.



Priopćenja