Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman u Subotici na svečanosti otkrivanja spomenika biskupu Ivanu Antunoviću

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 15. listopada 2020. godine, na svečanosti otkrivanja spomenika biskupu Ivanu Antunoviću

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u četvrtak, 15. listopada 2020. godine, u posjetu Subotici te nazočio svečanosti otkrivanja spomenika biskupu Ivanu Antunoviću.

Ministar je u svojem obraćanju pozdravio zajedničku inicijativu Katoličkog društva „Ivan Antunović“, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata za postavljanje spomenika, pokrenutu u sklopu proslave jubileja 200 godina rođenja biskupa Antunovića koja se obilježavala 2015. godine.

„Poruka ovog spomenika koji danas otkrivamo, također, je na tragu preporoditeljske ideje, čiji je nositelj među Hrvatima u Bačkoj bio biskup Antunović“, rekao je ministar, dodavši da izvedba spomenika odražava Antunovićevu središnju životnu misiju, ponajprije kao svećenika, a potom preporoditelja bunjevačkih Hrvata.

Ministar je također istaknuo da je biskup Antunović zamišljao budućnost u bratskom suživotu, u kojem će se uvažavati narodne posebnosti i snažno čuvati nacionalni, etnički i kulturni identitet.

Uz sudjelovanje na svečanosti, ministar je održao sastanak s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine iz Hrvatskog nacionalnog vijeća i prisustvovao potpisivanju Ugovora o financijskoj potpori za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji - koji su potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda Vlade RH Zvonko Milas i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

Ministar je također posjetio Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“, gdje je upriličena podjela zahvalnica zaslužnima za postavljanje spomenika biskupu Antunoviću.

Statua biskupa Ivana Antunovića, visoka oko 2 metra, djelo je hrvatskog akademskog kipara Bernarda Pešorde, a izlivena je bronci.



Priopćenja